Ples ob drogu že dolgo ni več povezan le z nočnimi bari in striptizom, temveč postaja v svetu vedno bolj priznana oblika vadbe, ki koristi celemu telesu, hkrati pa zahteva veliko treninga, spretnosti, moči in koordinacije. No, vse to najbrž že veš, žal pa to še ni tako splošno znano, kot bi si plesalci in plesalke želeli. Veliko ljudi drog takoj asociira s striptiz bari in naša želja je, seveda, to spremeniti. Nihče si ne želi, da bi ljudje imeli napačno predstavo o njem samo zato, ker se ukvarja s tem določenim športom. Eden od načinov prepoznavanja plesa ob drogu kot zahtevnega športa, kakršen je, je tudi promocija tekmovalnega plesa ob drogu kot olimpijskega športa.

Mnogi posamezniki in organizacije, kot je IPFS – International Pole Sport Federation, ustvarjajo kampanije z željo vključitve plesa ob drogu v Olimpijske igre. To ni tako nemogoče, saj so že mnogi športi, ki prej niso imeli velike pozornosti, postali del Olimpijskih iger, ”curling” je na primer pridobil veliko pozornosti na zimski olimpijadi. Po drugi strani pa priznani športi kot kriket in ”squash” še nista bila uvrščena v to tekmovanje. Prva stopnja, ki jo mora ples ob drogu opraviti, je pripoznanje plesa ob drogu kot športa s strani Mednarodnega olimpijskega združenja. Pot je sicer dolga, a to ne ovira vztrajnih organizacij in njihovih članov, ki organizirajo kampanije in zbirajo podpise. Nekateri plesalci izpostavljajo, da ima deskanje tudi bolj uporniške korenine, kljub temu pa ni čisto nič manj priznano kot drugi športi in da takšna pot čaka tudi ples o drogu.       Zlata medalja na Olimpijskih igrah je seveda cilj mnogih športnikov in nič drugače ni s plesalci.

Kljub temu pa vsi plesalci ob drogu niso tako prepričani glede vključitve v Olimpijske igre. Skrbi jih namreč, da bi se izgubil čutni, plesni del discipline, plesalke in plesalce pa bi odrinili gimnastiki in cirkuški akrobati in menijo, da bi lahko ples ob drogu kot šport širši javnosti predstavili tudi na drugačen način.

Prvi koraki k prepoznanju plesa ob drogu pa se že dogajajo. IPSF sta kot vodilno združenje za ples ob drogu pripoznali Mednarodna gimnastična zveza in SportAccord, krovna organizacija olimpijskih in ne-olimpijskih športnih federacij. Plesalci ob drogu so bili povabljeni na Svetovne urbane igre, ki bodo potekale naslednje leto, kjer bodo tekmovali poleg športov kot so kolesarjenje in gimnastika. Stvari se torej že začenjajo premikati in komaj že čakam, da vidim, kaj se bo zgodilo v prihodnosti. Dokler bo ples ob drogu ohranil svojo plesno komponento, sem mnenja, da bi veliko doprinesel k prepoznavanju plesa kot športa in s tem k širjenju splošnega znanja, kaj ples ob drogu pravzaprav je.

 

 

Mademoisellka

 

 

Viri:

http://abcnews.go.com/International/stripteases-bars-pole-dancing-olympic-sport/story?id=12362142
https://en.wikipedia.org/wiki/Pole_dance
http://www.nydailynews.com/life-style/pole-dancing-recognized-sport-headed-olympics-article-1.198909
http://espn.go.com/espn/wire?id=4935278
http://www.telegraph.co.uk/women/11208931/Pole-dancing-strip-club-sleaze-or-Olympic-sleaze.html
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2014/apr/29/pole-fitness-dancing-pole-fitness-olympics