Pevka zasedbe Akordika Anja Strajnar, ki nastopa v različnih muzikalih (Mamma mia, Alpska saga, Madagascar), voditeljica in avtorica besedil, z izjemno žarečo energijo in močnim glasom, se danes nenehno podaja izven cone udobja, ko se postavlja na oder.

​Recept za povečanje samospoštovanja in samozavesti Anja Strajnar pravi, da je samo eden. Oglejte si v posnetku.

A kot pravi je bil proces do tega počasen. Najprej se je ‘skrivala’ v množici, saj je pela v zboru. Kar je bila zanjo dragocena izkušnja, saj je morala biti najprej del ene celote ali skupine, da se je začela v varnem okolju spoznavati. A še vedno jo je bilo strah izpostaviti se. Zato je ‘varnost’ iskala v izobraževanju, ko se je učila petja in nabirala informacije od profesorjev. Tudi to je bilo zlata vredno in potrebno, da je našla sebe. Zdaj pa je že na točki, ko si vedno bolj upa reči: »to sem res jaz« in biti zvesta temu, kar sama čuti, da je prav, ter se s svojim glasom podati na svojo lastno pot.

​To pa prinese preizkušanje vedno novih situacij, kar je včasih lahko nekoliko spolzek teren, saj ne veš, kako bodo ljudje sprejeli. »Dejstvo je, da imamo vsi radi lepo povratno informacijo od ljudi. Ne rabiš pa nujno pozitivnega odziva, da veš, da si naredil pravo stvaro. Saj če si iskreno v tem, kar misliš, da je prav in tvoje, ne rabiš nujno pozitivne potrditve iz okolice,« iz svojih izkušenj ugotavlja Anja Strajnar.

​»Najprej samospoštovanje in potem samozavest«

​Po njenem mnenju je ravno to tudi lastnost samozavestne ženske, da sledi svojim vzgibom, mislim in znakom, ki jih sporoča telo. »Ne podreja se za vsako ceno okolici in družbi, kot bi ta pričakovala od nje. To pa ne pomeni, da ni čuteča ali da ne zaznava, kaj družba pričakuje od nje. Le v prvi vrsti je odgovorna za svoje počutje in kako deluje v svetu, s tem da je zvesta temu, kar prihaja iz nje. To je ta stik sam s seboj, ki ga imaš ali nimaš in se odraža na samozavesti. Če imaš v sebi tisto zdravo samozavest, se zelo odraža tudi v tem ali želiš ugajati za vsako ceno,« pravi Anja Strajnar.

Pri tem pa še opozarja na razliko med samospoštovanjem in samozavestjo. Kajti če krepimo le samozavest, ne pa tudi samospošovanja, lahko hitro pridemo na področje narcisov, ki lahko postanejo problematični za družbo. »Če krepiš samo samozavest, se lahko zelo glasno postavljaš v prostor in opozarjaš nase: jaz sem tukaj in to znam. A če tega ne čutiš in ne stojiš globoko znotraj sebe za tem, kar sporočaš okolici, se to začuti. Lahko gradiš le na fasadi, znotraj sebe si pa lahko zrušen ali čisto sesut in sploh nisi postavljen kot oseba. Tega je danes v družbi na žalost veliko,« opozarja sogovornica.

Zanimiv se ji zdi tudi vidik, kako danes vidimo samozavestne osebe. Pogosto se nam zdi, da so to tiste, ki so najbolj glasne, ki zelo jasno, že skoraj eksplozivno sporočajo svetu, tukaj sem, opazite me prosim. Pa je pogosto ravno obratno. Tisti, ki so zelo v stiku s tem, kdo so in kaj želijo, delujejo z neko notranjo mirnostjo. Saj so nahranjeni že s tem, kdo so in ne potrebujejo tega glasno in kričeče razlagati, ampak to le živijo. In to je tisto zdravo – najprej samospoštovanje in potem samozavest.

Če vam je bil prispevek všeč in želite še več tovrstnih vsebin (ki se že pripravljajo), se naročite na naš e-novičnik, da vam nadaljnje objave o samozavestnih ženskah ne uidejo.

Še bolj pa bomo veseli, če boste z nami delili tudi vašo izkušnjo in s tem prispevali k ozaveščanju ter spodbujanju samozavesti pri Slovenkah.

Z deljenjem tega prispevka lahko tudi ti pomagaš k ozaveščanju žensk in krepitvi samozavesti Slovenk.

Sprejmi se!
Povečaj svojo samozavest!
Prepričaj jih!