Ker letos mineva kar 10 let od začetka Plesnega studia Mademoiselle, sem malo pogledala v prihodnost in razmišljala, kakšen bo položaj plesa ob drogu, ko bo spet minilo deset let. Od samih začetkov se je namreč veliko spremenilo, ne samo glede stereotipov in pogledov na ples ob drogu, temveč tudi glede ponudbe opreme in še celega kupa drugih stvari. Ker čarobne krogle nimam, sem pogledala tja, kjer je ples ob drogu že zelo dolgo prisoten. Kljub temu, da smo v Sloveniji velikokrat bolj zadaj, ko pride do novosti, pri plesu ob drogu ni čisto tako. Imamo ogromno studiev, cel kup znamk in znanih plesalk, tako da bi težko rekli, da smo za časom. Se pa stvari spreminjajo z dneva v dan in tako bo najbrž tudi pri plesu ob drogu.

Nekaj časa se je ples ob drogu v športni obliki poskušal oddaljiti od striptiza, zadnje čase pa skupnost plesalk ob drogu sprejme vse, ki počnejo to, kar si želijo. Naj je to striktno športna oblika ali poplesavanje v klubu, dokler je to želja in izbira plesalke, skupnost ne izključuje nikogar. Upam, da se bo ta trend ohranil tudi čez 10 let. S tem, ko je ples ob drogu vedno bolj priljubljena oblika športa in bo pritegnila več ljudi, bo zraven prišlo najbrž še več možnosti za trening.

Če je dandanes trg premajhen, da bi bili neki treningi rezervirani samo za sodobni ples ob drogu, drugi za športni, tretji za eno vrsto exotic-a, spet naslednji za drugo obliko, bo čez 10 let stvar drugačna. Za zdaj so takšne diferenciacije rezervirane bolj za delavnice, upam pa si reči, da se bodo takšne stvari čez nekaj let začele pojavljati tudi v oblikah rednih treningov. Držimo pesti, da se ples ob drogu tako razširi po Sloveniji, da bo to kar logična posledica!

Prav gotovo bo postalo tudi bolj normalno, da plešeš ob drogu in ti ne bo nerodno tega povedati ljudem, ki jih ne poznaš. Plesala bo zagotovo širša skupina ljudi, tudi otroci in starejši, prepričana sem, da tudi moški! Več nas je, bolj je veselo, kajne? Kaj pa ti misliš, da bomo zapisali čez 10 let?

 

Mademoisellka