Trening plesa ob drogu obsega več kot le ples in učenje elementov, saj vključuje tudi ogrevanje, raztezanje in vaje za moč. Ta zadnje so, vsaj meni, po navadi bolj naporen del treninga, h kateremu se težko spravim, sploh kadar sem utrujena. Kljub moji lenobi se zavedam, da so zelo koristne tako za izboljšanje elementov ob drogu kot za celotno telo in jih zato ne izpuščam, prav tako pa sem bila vedno bolj ”švoh” in se zavedam, da moram delati malo več kot druge.

So tudi tisti del treninga, za katerega ne potrebujemo droga in se jih lahko lotimo kar doma. Torej, če (še) nisi lastnica droga, lahko z vajami za moč narediš veliko za svoj napredek, pa tudi za svoje telo. Pri plesu ob drogu se moramo osredotočiti na razvijanje moči v rokah, nogah, trupu… praktično vseh delih naših teles. Delamo s svojo lastno težo, ki jo moramo kontrolirano premikati okrog droga. Moč v rokah nam omogoča lepše, zaključene obrate in držanje v določenih pozicijah, noge za plezanje in ogromno trikov, ko smo obrnjene na glavo, čvrste trebušne mišice so nujne za večino obratov in pozicij…torej, vaje za moč so ključne. Na začetku postajamo močnejše že samo z učenjem elementov, po prvih nekaj treningih nas bolijo mišice, potem pa se moč sčasoma izboljša. Potem pa pridemo do točke, ko moči za nove, zahtevnejše elemente ne moremo pridobiti le z vadbo elementov. Zato je pomembno, da z vajami za moč začneš čim prej in tako izboljšaš vsa področja, pomembna pri plesu ob drogu.

Kako pa lahko vadiš doma?

Prvič, dobro je, da vadiš pogosto, a ne predolgo. Lažje se prepričaš h kratki, a učinkoviti in strnjeni vadbi. Drugič, moraš si vzeti tudi čas za počitek, zato da se telo regenerira, priporočljiv je najmanj en dan počitka tedensko. Veliko vaj lahko najdeš na spletu in na kanalu Youtube, nekaj pa ti jih bom naštela tudi tu. Vaje lahko izvajaš v setih, v katerih opraviš določeno št. Ponovitev, npr. izvedeš 3 sete po 15-20 ponovitev. Najbrž se jih boš dosti spomnila iz šolskih dni, da preveriš, kako se jih pravilno izvaja, pa ti svetujem ogled kakšnega posnetka.

Za roke: Sklece (široke in ozke), triceps sklece

Prsni koš: Sklece (prav tako široke in ozke)

Hrbet: Dvig trupa na trebuhu, dvig trupa in nog na trebuhu, ”plavanje”

Jedro (in trebuh): trebušnjaki (v vseh svojih možnih oblikah), stabilizacija telesa – ”plank”, stranski ”plank”

Noge: Izpadni korak, počepi

 

Glede na vse pozitivne učinke vaj za moč mislim, da se jih bom lotila bolj pogosto. Pa še poletje se bliža!

 

 

Mademoisellka

 

 

Viri:
http://www.polefreaks.com/an-introduction-to-strength-training/ http://www.zdravstvena.net/zdravo-zivljenje/vaje/vaje-za-posamezne-dele-telesa http://fireflypoles.co.uk/strength-training-pole-dancing/