Ko se je Eva Virc, ki jo lahko vse pogosteje vidimo v različnih stand-up nastopih, začela ukvarjati s komedijo, se je morala navaditi odra, kot pravi. A ko jo danes gledamo samozavestno na odru, bi verjetno težko verjeli, da je bila do konca srednje šole veliko sama in ne preveč na očeh drugih. »Ko se je zgodil oder, sem se veliko sekirala in obremenjevala. Kajti del stand-upa so tudi slabi nastopi in to zna biti boleče. A morala sem se sprijazniti, da je to del procesa, rasti. Prišla sem do točke, ko sem se morala odločiti ali se neham s tem ukvarjati ali začnem delati na sebi, zaupanju vase in se naučiti čim hitreje mimo slabih trenutkov,« pripoveduje iskreno.

​»Spremembe so vedno težke, ker nikoli ne vemo, kaj bodo prinesle.«

Kot ugotavlja Eva Virc največji del nesamozavesti navadno izvira ravno iz obremenjevanja z mnenjem drugih. Naslednja stvar pa je strah pred tem, da če bom preveč samozavesten in bom pokazal sebe, me ljudje ne bodo sprejeli. A kot pravi, se ob tem takoj pojavi vprašanje: ali je vredno, da so ljudje, ki me ne sprejmejo take kot sem, sploh v mojem življenju.

Samozavestna ženska je po mnenju Eve Virc ženska, ki se zaveda, kdo je, kaj so njeni interesi, kaj jo zanima, in stoji za svojimi mnenji. »Naša družba si sicer prizadeva, da bi vsi stremeli k podobnim idealom, saj jih vzopostavljajo industrije, ki si želijo, da imamo vsi podobne interese, saj bomo samo tako kupovali od njih. A ljudje smo različni. Zato moramo biti iskreni do tega, kar nas res zanima in ne le prevzemati interesov in idealov od zunanjih dejavnikov. Ko se razvijeta naša osbenost in naše lastno mnenje, lahko delamo na tem, da postanemo samozavestni,« je prepričana Eva Virc.

V družbi sogovornica opaža veliko nesamozavesti, ravno zato, ker nenehno težimo k temu, da bi ustrezali idealom, saj mislimo, da nas bo družba potem zagotovo sprejela. Z razmahom družbenih omrežji se, po njenem mnenju nesamozavest le še povečuje, ker se vsem ‘nastavljamo’ na način: »ocenjujte me, povejte, kaj si mislite…« In to, po njenem menju, ni najboljša pot, do samozavesti, dobre samopodobe ali sreče.

Rast samozavesti prinaša ogromno sprememb. »Spremembe so vedno težke, ker nikoli ne vemo, kaj bodo prinesle. Vmes se namreč znajdemo v prehodnih obdobjih, ko prerastemo obstoječo situacije, nismo pa še del naslednjega obdobja. To so najtežji trenutki, ker še ni ničesar okoli nas, ne vemo kje smo, nič se ne dogaja. Takrat je najbolj pomembno zaupanje vase in v to, kar delamo, da bo prineslo rezultate,« opisuje Eva Virc.

Vsak proces in rast zahtevata nove izkušnje. In takrat obstaja velika verjetnost, da bomo naredili napako. A to je del procesa, nas spomni sogovornica in doda: »V šoli nas naučijo, da so napake nesprejemljive. A ko se odločiš, da ne boš delal napak, si s tem rekel, da ne boš več poskušal. A napake moramo delati, če se želimo nečesa naučiti in postati boljši. Prave izkušnje pridejo ravno skozi napake. In čeprav imamo občutek, da je ves svet videl, da smo naredili napako, v resnici nihče ni opazil. Morda tisti trenutek, a že čez pet minut ljudje pozabijo, ker se tako vsi obremenjujemo sami s seboj.«

Če vas zanima, kaj Eva Virc svetuje, kako okrepiti samozavest in uresničiti svoje cilje, sanje, vizije, si oglejte posnetek.

Če vam je bil prispevek všeč in želite še več tovrstnih vsebin (ki se že pripravljajo), se naročite na naš e-novičnik, da vam nadaljnje objave o samozavestnih ženskah ne uidejo.

Še bolj pa bomo veseli, če boste z nami delili tudi vašo izkušnjo in s tem prispevali k ozaveščanju ter spodbujanju samozavesti pri Slovenkah.

Z deljenjem tega prispevka lahko tudi ti pomagaš k ozaveščanju žensk in krepitvi samozavesti Slovenk.

 

Sprejmi se!
Povečaj svojo samozavest!
Prepričaj jih!