Če spremljaš skupnost plesalk ob drogu na Instagramu ali pa slediš samo nekaj profilom, si zagotovo že slišala za izraz ”shadow ban” oz. ”shadow banning” objave ali celotnega profila. Mogoče že veš, kaj to pomeni, drugače ti bom pa na hitro opisala. Če ti Instagram “zasenči” objavo, to pomeni, da ti objave sicer ne izbriše s profila, a jo označi kot manj primerno, in jo zato ne pokaže med lokacijami ali “hashtagi”, tudi če nisi uporabila nobenega izmed t.i. prepovedanih ”hashtagov”. S tem, ko slike ni tam, je odziv seveda manjši in tudi manj ljudi, ki ti sledi, sliko vidi, novi profili pa te ne morejo najti. Če se to zgodi s profilom, ga nasploh veliko manj kaže vsem sledilcem, pa tudi pod iskanjem ga je praktično nemogoče najti, če ne vtipkaš celega imena.

Instagram že dolgo ni več družabno omrežje, kamor lahko objavljamo slike le za veselje, vedno več ga uporabljamo tudi za promocijo, za širjenje idej in znanja, skratka že zdavnaj je presegel samega sebe. Ta ”shadow ban” škodi vsem plesalkam ob drogu, ki se preživljajo z učenjem, delavnicami, objavami, plesalkam ob drogu, ki so si že ustvarile občinstvo in tistim, ki ga še ustvarjajo. Novi profili jih ne najdejo, stari ne vidijo fotografij. Instagram, zakaj nam povzročaš glavobole!!!

Hec je v tem, da je spomladi prišla nova posodobitev algoritma, ki zaznava “goloto” in skoraj prepričana sem, da drugače deluje, če je na sliki tudi drog. Razumem, da so tudi stvari, ki niso primerne in da se hočejo na tak način boriti proti pornografskim vsebinam, a nasrkamo pa tiste, ki preprosto ne moremo plesati v drugem, kot v topu in kratkih hlačah, instagram modeli v tangicah pa odnesejo brez težav. Veliko profilov, tudi večjih, je že pozvalo Instagram, naj se zresni in reši to težavo, saj eno veliko skupino diskriminira in ovira. Kdaj in če se bo to rešilo, pa kot vem, še ni znano. Za dobro razvoja športa, ki bi nekoč lahko celo postal olimpijska disciplina, upajmo, da kmalu.

 

Mademoisellka