Vsake toliko se pojavi nova “trendy” vadba, ki obljublja odlične rezultate in hkrati zabavo. Če pomislim, katere so se pojavile v zadnjem času, so to npr. booty barre in vadba na trampolinu. A s tem ne želim kritizirati katerekoli izmed teh vadb, saj jih nisem preizkusila in ne morem žal nič povedat o njih – razen dejstva, da so bile za kratek čas zelo popularne, o njih se je povsod pisalo in govorilo. Podobno se mi zdi, da se dogaja s plesom ob drogu (in tudi drugimi “aerial” športi, kot sta joga s svilenimi trakovi in vadba na cirkuškem obroču). Zadnje čase se o njihovi učinkovitosti ves čas piše, poudarja pa se tudi njihova zabavna plat. Sama sem tudi navdušenka, menim sicer da ne le zaradi trenda, saj sem se nad plesom ob drogu navduševala že prej in vztrajam že čisto predolgo časa, da bi bil ples ob drogu vadba, ki jo ”preizkušam”.

Ples ob drogu je tista vadba, ki navdušuje ljubitelje plesa, gimnastike, akrobatike in številne druge. Je nekaj najboljšega za vse, ki smo sanjali o kakšnih cirkuških vragolijah na trapezu in drugih akrobatskih podvigih v otroških letih. Je šport, ki ni le vadba, ne delaš le na svojem telesu in kondiciji, temveč na tem, da se nečesa naučiš, da nekaj zmoreš. In v tem vidim tisto ”dodano vrednost” plesa ob drogu in drugih podobnih ”zračnih” športov, zaradi česar so postali tako priljubljeni. Zato mislim, da niso le trend, tudi če so zdaj v trendu.

Zagotovo veliko ljudi pride na trening zaradi priljubljenosti vadbe, in se jim zato zdi, da jo morajo preizkusiti. S tem ni nič narobe, več ljudi, kot spozna naš svet, boljše je. Z vedno več treningi pa seveda kdo tudi ugotovi, da to ni zanj. Ples ob drogu res ni čisto običajna vadba in ne gre brez vztrajnosti ter truda, niti brez kakšnih dodatnih vaj za moč ali raztezanja kdaj pa kdaj doma. Nihče ni Marion Crampe po prvi vadbi :). A če ti je ples ob drogu zabaven, boš v njem zagotovo vztrajala tudi, ko bo postalo težko, ko kdaj ne bo šlo in tudi če ne bo en izmed najbolj trendnih športov v tistem trenutku :).

 

Mademoiselka