To je ta modra, vijolična, potem že malo rumena stran plesa ob drogu … pa vendar večinoma vse plesalke ob drogu živimo v sožitju z njimi. Modrice so pri plesu ob drogu neizogibne, dobijo jih tako začetnice kot profesionalke. Ples ob drogu vključuje opiranje na drog z mehkejšimi deli telesa, kot so stegna pri sedenju, ne moremo pa nositi kakšnih zaščitnih oblačil, saj se v tem primeru koža ne bi oprla na drog in bi zdrsele. Najbolj pogoste so pri začetnicah, s časom pa se zmanjšajo, saj se koža okrepi na določenih mestih, postaneš pa tudi bolj natančna pri gibanju in s tem preprečiš nepotrebne udarce. Tudi profesionalke seveda lahko dobijo modrice pri učenju novih gibov, naučile pa so se jih prekrivati.
Modrica nastane, ko so majhne žile poškodovane zaradi udarca ali pritiska ob kožo. Kri steče v površinske plasti kože, kar povzroči barvo modrice. Obstaja cel kup različnih modric: velike vijolične modrice, cel kup majhnih modric na kupu, modrice, za katere se ti sanja ne kako si jih dobila … kar jim je skupno je, da obstajajo določeni načini, s katerimi jih lahko delno preprečimo, ali pa ublažimo. Bliža se poletje, z njim pa čas kratkih hlač, poletnih oblek in majc brez rokavov, torej bomo poleg svojih nog kazale še svoje modrice. Sicer me ne motijo preveč, ampak poleti sem se jih želela čim hitreje znebiti, zato sem preizkusila par trikov, ki sem jih našla na internetu in so se pri meni izkazali kot učinkoviti.

Kako zmanjšaš možnosti modric na treningu?
Preden izvedeš gib, dobro poglej in poslušaj trenerko, ki ti pove, kako gib pravilno izvesti. Gib tudi izvedi v svojih mislih, lahko ga izvedeš najprej tudi počasi ali po delih. Premisli o kontaktnih točkah, saj so to mesta, na katerih najprej dobiš modrice. Prav tako ni priporočljivo, da pretiravaš. Če dobiš modrico od novega giba, ga ne vadi nenehno, več dni zaporedoma, temveč daj modrici čas, da se zaceli. Tudi če je to kdaj zelo težko in bi res res rada že izvedla nek element.

Kaj pa če imaš že modrico in želiš pospešiti celjenje?
Led je preprosto zdravilo za oteklino in bolečino. Če je možno, modrico zmasiraj z ledeno kocko, med led in kožo pa dodaj krpo. Najbolj učinkovito je, če led uporabljaš nekajkrat na dan med 10 in 20 minut. Poleti pa je še prijetna osvežitev.

Drugo učinkovito zravilo je arnikina krema ali gel, ki ga lahko kupiš v lekarni. Tudi ta zmanjša oteklino in bolečino, ter sprosti mišice. Nekajkrat na dan zmasiraj modrico s kremo in modrica naj bi izginila v nekaj dneh. Pri sebi sem opazila, da so se barve modrice hitreje spreminjale in je hitreje zbledela.

Izogibaj pa se: vročim prham in kopelim ter alkoholu, saj ti lahko še povečajo oteklino.

Upam, da ti te nasveti pomagajo pri (ali po) treningu, pomembno pa je tudi, da se zavedaš svojih mej in s tem preprečiš nepotrebne udarce. In ne pozabi – vsi smo si različni. Nekateri porabijo za en gib več, drugi manj časa, nekateri dobijo modrice takoj, drugi pa bolj redko. Zato ne pozabi, da moraš vedno poslušati svoje telo.

 

Mademoisellka

 

Viri:
http://learnpoledancingtoday.com/01/05/bruise-control-how-to-combat-nasty-bruising/;
https://www.studioveena.com/blogs/view/5004aa20-a2ec-45d6-bf5a-490b0ac37250;
http://www.learn-pole-dancing.com/pole-dance-bruises.html;
http://www.poleexercise.co.uk/how-to-avoid-bruises-when-pole-dancing; http://www.polefreaks.com/tips-and-tricks-for-bruises/