Ko malo napredujemo, je obračanje na glavo tisti korak, ki se ga bojimo, a hkrati tudi neizmerno pričakujemo, saj je osnova za toliko drugih stvari. Je korak, ki ga po nekem času že lepo izvedemo, a vedno lahko obstaja še prostor za izboljšavo ali nadgradnjo. Začnemo ponavadi s ciljem, da se sploh obrnemo na glavo in nogo nekako približno nahakljamo za drog. In seveda delamo pogosto napako – bolj kot na moč, se zanašamo na zalet. Kasneje, ko se obračamo na glavo z višine, vidimo, da zalet ni niti približno dovolj, da se obrnemo. Potem se lahko še začnemo obračati na glavo s stegnjenimi nogami, na vrtečem drogu… Nasploh je preprost element s celim kupom variacij in je tisti detajl, na katerega velikokrat pozabimo. Ne glede na to, na kateri stopnji se trenutno nahajaš, upam, da ti bodo spodnji nasveti pomagali pri elementu, ki ga boš najbrž uporabljala pri večini treningov.

  • Ne uporabljaj zaleta, temveč uporabljaj svojo moč. Tako boš imela boljši nadzor nad svojim telesom, celotnim gibanjem, hkrati pa boš razvijala svoje mišice. Pri nekaterih variacijah namreč zaleta sploh ne moreš uporabiti in prej kot začneš pravilno delati element, lažje ti bo kasneje. Bistvo je, da spraviš boke čim višje, noge te bodo same težko obrnile.
  • Pazi, da imaš dovolj oprijema. Če ti roke preveč drsijo, se ne moreš varno obrniti na glavo, prav tako pa se potem počutiš manj prepričano vase in tudi giba ne izvedeš pravilno. Nasploh vedno poskrbi za res dober oprijem.
  • Ko imaš dovolj moči, spusti telo nazaj. Tako bo cel gib lažji in bolj tekoč. Če želiš telo obdržati približno navzgor, potem boš zelo težko noge spravila nad glavo.
  • Bodi pozorna tudi na druge dele telesa. Roke te lahko ovirajo pri oprijemu nog in s tem se lahko zelo zapleteš, pazi pa tudi na boke, saj se lahko še prehitro udariš.
  • Delaj kakšne dodatne vaje. Te ti lahko zelo pomagajo pri obračanju in posledično tudi pri drugih elementih. Nekaj primerov lahko najdeš tu: https://goo.gl/iQEIWl. ”Musklfibr” zagotovljen!

Kaj pa tebi povzroča največ težav pri obračanju na glavo?

 

Mademoisellka