Kot sem ti že omenila prej, veliko ljudi misli, da moraš za obisk tečaja plesu ob drogu imeti že veliko samozavesti in se odlično počutiti v svoji koži, kar pa je bolj posledica obiskovanja tečajev kot predpogoj. Priznam, da mi je sramežljivost kar nekaj časa ovirala pri vpisu na tečaj, katerega oprema vključuje kratek top in kratke hlače, a ko sem se prvič oblekla v ta ”kostum” sem videla, da so bili strahovi čisto nepotrebni.

Kaj je glavni razlog za to? V plesnem studiu je ozračje sproščeno. Tu se združujejo plesalke vseh starosti in postav, vseh čudovitih in resničnih, v nasprotju s tistimi, ki nas gledajo z naslovnic revij in plakatov. Bolj kot s podobo v ogledalu se ukvarjamo z elementi, z gibanjem, z učenjem. Ko vstopiš v studio noben ne opazi, kakšna je tvoja postava, s plesom in elementi drugih soplesalk se pa ukvarjamo le takrat, ko druga drugi pomagamo in se učimo. Takšna spodbuda pa le poveča našo samozavest. Plesalke ob drogu smo povezana skupnost, v kateri ni prostora za kakršnekoli ljubosumne ali vzvišene poglede.

Kratke hlače in top pa imajo še eno prednost. Začnemo se bolj zavedati lastnega telesa, stvari, na katere smo ponosne. Običajno toliko lastnega telesa vidimo le, ko smo v kopalkah ali spodnjem perilu, torej v javnosti le kratek čas vsako leto, in se velikokrat ne zavedamo čisto, kako izgledamo, kakšno je naše telo pod dolgimi puloverji in kavbojkami ali pa oblekami, v katerih se najboljše počutimo. Zavedamo se torej nas, kakršne smo in bolj vzljubimo sebe. Hkrati pa po nekaj časa, z vedno več treningi za sabo, utrjujemo svoje telo na zabaven način in se počutimo vedno bolje.

Seveda bi lahko pozitivne učinke na naše telo imel tudi kakšen drug šport in plesalke se velikokrat rade ukvarjamo še s pohodništvom, tekom, plavanjem… Kar pa še posebej lahko vpliva na našo samozavest, je opazen napredek. Sprememb ne opazimo le na našem telesu in počutju, temveč je naš napredek viden v vedno novih elementih, ki se jih naučimo in z naučenim postajamo vedno bolj samozavestne. Izvajanje elementov, ko si obrnjen “na glavo”, le ni tako preprosto.

Ples ob drogu je torej odlična stvar ne samo za tvoje telo, temveč tudi za tvoje počutje in za samozavest. Velikokrat smo preveč kritične do sebe in se zato ne moremo sprejeti v celoti, a ko enkrat vidimo, kako se počutimo in tudi izgledamo, ko počnemo nekaj, kar nam je resnično v veselje, se vidimo v čisto drugi luči.

 

 

Mademoisellka