Vsaka oblika športa vključuje tudi ogrevanje kot pomemben del treninga. Kdaj si sicer želimo preskočiti ogrevanje, čas in energijo pa prihraniti za vadbo ob drogu, vendar vse, ki smo to že naredile vemo, zakaj je to slaba ideja. Ko izpustimo ogrevanje, nas čaka cel kup neprijetnosti.

Včasih se nam zdi, da je dovolj, da pritečemo po stopnicah v studio in se nam zdi, da smo že ogrete. Že tako ali tako zamujamo, zakaj bi zapravljale čas še za ogrevanje? Poleti pa je že tako ali tako vroče in je naše telo ogreto. No, to so pogoste napake v našem razmišljanju. Pred plesom ob drogu potrebujemo ogrevanje, usmerjeno v pripravo za elemente, ki jih bomo izvajale. Prepotenost ni enaka ogretosti in tudi ne bo imela enakega učinka na telo.

Katere pa so prednosti ogrevanja?

  1. Poveča se pretok krvi in metabolizem
  2. Poviša se telesna temperatura
  3. Poveča se vnos kisika zaradi hitrejšega srčnega utripa
  4. Optimiziramo naše delovanje
  5. Mišice postanejo bolj elastične
  6. Zmanjša se napetost v mišicah
  7. Poveča se volja za telovadbo

Če spustimo ogrevanje, se naša stopnja energije med treningom lahko ves čas spreminja. Izpustimo vse prej naštete posledice ogrevanja in se posledično počutimo, da ne delamo dovolj, počutimo se lene in postopamo okoli droga, namesto da bi dejansko trenirale. Trening je preprosto manj učinkovit. Seveda ne samo zaradi našega počutja, imamo tudi težave z drsenjem z droga. Ni dovolj le uporaba magnezija, pomembno je tudi segreto telo in malo potenja. Ogrete mišice koristijo tudi raztegljivosti in tudi če pri ogrevanju ne posvečaš posebne pozornosti raztezanju, bo koristilo, da mišice vsaj segreješ. Tako kot pri drugi športnih aktivnostih, je ogrevanje eden izmed načinov preprečevanja bolečine v mišicah naslednji dan. Nikakor ni prijeten občutek, če se dan po treningu komaj lahko spraviš s postelje, kajne? Najslabša stvar, ki se ti lahko zgodi, kadar se ne ogreješ, pa je poškodba, kot je na primer pretegnjena mišica. Tiste minute, ki bi jih posvetila ogrevanju, se zdaj zdijo malo proti času, ki ga boš potrebovala, da se telo regenerira.

Na treninge se torej splača prihajati točno, četudi nas ima najbrž polovica težave s tem. Če smo na treningu prisotne od začetka do konca bomo od vadbe imele največ koristi. Ne glede na našo utrujenost, ogrevanja pač ne spuščamo.

 

Mademoisellka

 

Viri:

http://www.badkitty.com/news/5-things-that-happen-when-you-dont-warm-up-in-pole/