Ti nikakor ne uspe postaviti in dosegati konkretnih ciljev? Mogoče ti bo pomagala strategija, ki sem jo pred kratkim našla na tej strani: www.badkitty.com/news/smart-goal- setting-for- pole/. Mogoče si na novoletne zaobljube že pozabila, mogoče si jih sploh nisi zapisala, mogoče nisi o njih niti razmišljala. Vse to največkrat naredimo, ker nas je prvič, strah neuspeha, in drugič, si ne znamo postaviti realističnih in konkretnih ciljev. Včasih si namreč postavimo nejasne ali oddaljene cilje, namesto da bi si postavili konkretne cilje, jih razdelili na manjše dosežke in jih postavili glede na točko, na kateri smo trenutno. Podobno je z navadami, saj rabimo kar nekaj časa, da se na novo navado. Članek omenja 30-45 dni, ki jih potrebujemo, da osvojimo neko novo navado. Torej, če se odločiš, da boš delala sklece vsak drugi dan, ne bodo postale navada po prvem tednu, temveč boš morala počakati dalj časa. Morda pa ti pride prav tudi način postavljanja ciljev. Zakaj SMART? Zaradi prvih črk nekaterih značilnosti ciljev, ki bodo bolj dosegljivi in realistični. Vsak cilj mora torej biti:

Specifičen (Specific)
Določi točen cilj in se osredotoči na podrobnosti. Naj cilj ne bo le, da želiš biti boljša do poletja, ampak poimenuj element, se ukvarjaj z njegovimi komponentami, koliko časa boš porabila, da prideš do te točke itd.

Izmerljiv (Measurable)
Cilj naj bo tak, da lahko nekatere stvari točno izmeriš – npr. treninge boš obiskovala vsaj enkrat tedensko.

Dosegljiv (Achievable)
Cilj naj bo nujno realističen, zato si priznaj svoje dobre in slabe plati in koliko lahko dosežeš v določenem časovnem obdobju.

Relevanten (Relevant)
Razmisli, zakaj ti je cilj pomemben, zakaj si želiš narediti točno to.

Časovno določen (Time Bound)
Datumi nam omogočajo boljši pregled nad dogajanjem in nas tudi motivirajo, da stvari opravimo v določenem času, in tudi pri teh ciljih je tako.

Upam, da ti bodo zgornji nasveti pomagali, da se boš vseh izzivov in želja lažje, ter bolje lotila :)

 

Mademoisellka