Špaga je osnova za cel kup elementov pri plesu ob drogu. No, pravzaprav pri večini plesov, ki dajejo poudarek tudi na raztegljivosti. Kdaj pa kdaj se da malo pogoljufati, da izgledamo bolj raztegljive, kot smo res, velikokrat pa se to ne da. Zato sem zate danes zbrala nekaj nasvetov, kako čim hitreje in čim bolj varno izboljšati svojo špago in čez nekaj časa narediti tudi kakšen ”oversplits” oziroma špago v minus, kot bi lahko prevedli:).

1. Pred raztezanjem se dobro ogrej. Zelo je pomembno, da so tvoje mišice pripravljene, ogrete, in posledično se boš tudi lažje in bolje raztezala. Seveda se čas ogrevanja razlikuje od človeka do človeka, zato vedno pazi, da se počutiš ogreto – tako se namreč lahko izogneš mnogim zoprnim poškodbam.

2. Vadi pogosto, tudi če le kratek čas. Poleg treningov lahko izkoristiš tudi ogrete mišice, če se ukvarjaš s kakšnim drugim športom, ali pa se dobro ogreješ in raztezaš kar pred televizijo.

3. Pazi na tehniko. S pravilno tehniko boš namreč prej prišla do pravilne špage in tudi vključevanje špage v elemente bo tako postalo lažje. Boki naj bodo torej poravnani (razen v primeru, da delaš baletno špago, kjer so boki in noge obrnjeni navzven) in ne postavljaš enega pred drugega. S pravilnim izvajanjem vaj pa se seveda spet izogneš kakšnim poškodbam. In kot pri drogu – delaj na obe strani.

4. Sprosti se. Tako se boš lažje in bolje raztezala. Ne samo telo, tudi misli. Lahko se odklopiš, poslušaš glasbo, razmišljaš o pravilni poziciji nog in bokov…skratka si z mislimi v dvorani in se lahko popolnoma posvetiš vaji.

5. Loti se špage v minus… tudi če še nisi prišla z navadno špago do tal. Tako bo namreč napredek hitrejši. Uporabi mehko podlogo in ne čakaj, da ti uspe popolna špaga. Seveda pa bodi zelo previdna, da ne pretiravaš in poslušaš svoje telo. Ti bo pa špaga v minus zagotovo zelo pomagala pri najrazličnejših elementih, da bodo izgledali še bolje.

 

Mademoisellka

 

Viri:
http://www.polefreaks.com/3-tips-to-improve-flexibility-stretching/