Ples ob drogu je ne glede na vse ples – kar pomeni, da plesalke ne izvajamo le posameznih gibov, ampak jih združujemo v manjše ali krajše kombinacije elementov, katerih namen pa ni le ponoviti več gibov enega za drugim, temveč se med elementi gibati tekoče in povezano. Saj veš, tisti ”uau efekt”, ki ga doživiš ob gledanju posnetkov in nastopov, kjer gibanje poteka tako breztežnostno, gladko in občutek imaš, da tudi brez vsakega napora. Na treningih pa si najbrž tudi že opazila, da tako Tina kot Lucija vlagata veliko pozornosti v kombinacije elementov, ustvarjanje lepih prehodov, elegantno gibanje, ki ga ne moremo doseči le s ponavljanjem posameznih elementov. Ker si pa v večini želimo, da naše gibanje izgleda lepo in izpopolnjeno, sem našla še nekaj nasvetov, s katerimi boš svojemu gibanju lahko dodala piko na i.

  1. Pozorna bodi na prehodne elemente. Naj ne bodo le nekaj, kar narediš, da prideš do zahtevnejšega elementa, temveč jim posveti čas, izvedi jih do konca in jih ne skrajšaj samo zato, da imaš več časa, da izvedeš zahtevnejši trik. Glasba in njen ritem naj bosta tista, ki določata hitrost gibanja.
  2. Poskusi se izogniti čistemu mirovanju. To seveda ne pomeni, da nasprotujem zgornjemu nasvetu, pri katerem sem te opozorila, da ne smeš hiteti preveč. Stvar gibanja in fluidnosti je namreč v drugih podrobnostih, kot so uporaba rok, glave, nog… Se še spomniš kaj smo počele, ko smo vadile hojo okoli droga? Uporabljale smo glavo in roke, tako da hoja ni bila le hoja, temveč celovito gibanje. Takšni detajli lahko spremenijo celoten izgled kombinacije in koreografije in te hkrati izoblikujejo v plesalko s svojim značilnim stilom in načinom gibanja.

Naslednjič, ko boš navdušena opazovala neko kombinacijo ali koreografijo, se osredotoči tudi na detajle: kaj naredi gibanje tako tekoče, navidez lahko in nasploh čudovito. Ali te navduši, kako uporablja gibanje svojih rok, ali ti je všeč uporaba nekaterih povezav, morda gre za nek značilen ritem gibanja? S pomočjo analize nekaterih posnetkov se lahko veliko naučiš o samem tekočem gibanju, prav tako pa ti bo prišlo prav, če tudi sama sebe kdaj posnameš in si ogledaš detajle, v katerih bi lahko naredila svoje gibanje bolj fluidno.

 

Mademoisellka

 

Viri: