Priznam, da sem že zašla v kakšno krizico, ko bi najrajši vse pustila in se lotila kakšnega športa, pri katerem občasno ne bi izgledala malo pretepena in si zastavila kakšen lažji športni cilj kot zastavo. Ampak potem so tudi dnevi, ko si življenja sploh ne predstavljam več brez rednih treningov, žuljev po rokah in brskanja po internetu za novimi elementi. Tako kot v vsak odnos, pa moramo tudi v tega vložiti nekaj dela za čim lažje preživljanje dni brez motivacije in izkoriščanje dni, ko od nje kar prekipevamo. Morda si moramo včasih vzeti pavzo, morda ni časa, pride do kakšne poškodbe…a nekaj mora ostati, kar nas vedno znova spravi nazaj na drog. Na kaj pa moraš biti pozorna, da boš plesala še dolga leta?

Pazi na svoje telo

Veliko pozornosti moraš posvetiti preprečevanju poškodb. Poznati moraš svoje meje, vedeti, kaj trenutno lahko narediš, tako glede moči, kot raztegljivosti. Morda včasih rabiš malo več, da dosežeš neko stopnjo, in tega procesa ni dobro prehitevati, saj potrebuješ več časa, da delaš na moči in raztegljivosti. Če si pozorna in poslušaš svoje telo, potem bo tudi tvoj napredek bolj stabilen, lažje se boš izognila poškodbam, z realnimi pričakovanji pa tudi ne bo razočaranja, če ti nek gib ne uspe takoj.

Vključi se v skupnost

Takoj je vse drugače, ko je studio prostor, v katerega zahajaš tudi zaradi druženja. Na tečajih lahko spoznaš veliko ljudi, s katerimi lahko poklepetaš (med in) po treningu, se podpiraš, pritožuješ glede modric in nasploh uživaš. Rajši obiskuješ treninge, saj imaš na njih iskreno podporo in družbo ljudmi, s katerimi deliš interese.

Dodaj treninge, ki ustrezajo tebi

Dodatne vadbe te še dodatno okrepijo, hkrati pa poskrbijo, da ti ne postane dolgčas. Skrivnost je v tem, da najdeš takšno, ki tvojemu telesu najbolj ustreza. Morda rabiš nekaj joge za sprostitev in raztezanje, ali pa tek za poživitev po napornem dnevu in kondicijo. Opcij je nešteto. Prav tako pa bodi pozorna, da pri ogrevanju pred treningom plesa ob drogu posvetiš pozornost tistim vajam, ki jih tvoje telo najbolj potrebuje – morda se hitro ogreješ, mogoče se želiš še dodatno raztegniti ali pa narediti kakšno vajo za moč … Skratka tisto, kar ti bo prišlo še najbolj prav v nadaljevanju treninga.

Imaš tudi ti kakšne nasvete, kako ostati v dobrem odnosu z našim najljubšim soplesalcem?

 

Mademoisellka