V novo leto stopimo z novimi cilji, velikimi pričakovanji do sebe in polni energije. Ko dnevi tečejo, pa ta začetna motivacija začne malo popuščati. Morda pričakujemo hitre rezultate, ki kar ne pridejo, morda nas preseneti kakšna viroza, ki nas malo upočasni, kakšna obveznost, ki se ji moramo 100 % posvetiti. Če je med tvojimi zaobljubami tudi več gibanja in seveda ples ob drogu, te želim opogumiti, da se ne boš ustavila ob prvi oviri ali problemu. Pravijo, da stvar postane navada po 21 dneh, stil življenja pa šele po 90. Vztrajanje je na začetku zato zelo pomembno, saj stvar kasneje postane bolj samoumevna. Najtežje je nadaljevati, ko začetni zagon malo popusti. Ko se ti zdi, da ne napreduješ tako hitro, kot si upala, da je stvar težja, kot si pričakovala. Morda si pričakovala nore kombinacije in zapletene gibe takoj, a tako pač ne gre in ti te čakajo, če boš vztrajala. Saj veš, nagrade pridejo šele kasneje :).

Kako torej ohraniš motivacijo čez to težko obdobje, ko ravno popusti navdušenje, a stvar še ni postala ”lifestyle”, način življenja. Najlažji odgovor je, zdrži! Preprosto vztrajaj nekaj časa in kmalu si boš hvaležna, da nisi obupala ob prvem pomanjkanju motivacije. Oh, če bi bilo vse lahko tako preprosto :). Moj nasvet je, da si vodiš dnevnik majhnih uspehov. Kaj ti je uspelo, česa si se naučila, kako si se ob tem počutila. Tako boš tudi kasneje videla, kako daleč si prišla in bila še bolj hvaležna, da si vztrajala. Zapiši si tudi, kaj ti ne gre in črtaj to s seznama, ko napreduješ, a tega ne delaj na dolgi rok, saj se s časom treniranja povečuje tudi število elementov, ki bi jih rada znala. Tako da to izkoristi samo za prve korake okrog droga, kasneje pa si dodaj cilje vsake toliko časa, napiši elemente, na katere si res ponosna in tiste, ki bi se jih rada še naučila.

Kaj je torej bistvo mojih razmišljanj? Tudi, ko začne motivacija popuščat, vztrajaj. Zdrži vsak 90 dni in potem oceni, zakaj ti je motivacija začela popuščati. Ker si naletela na oviro ali ker stvar ni zate? V večini primerov boš ugotovila, da te je zmotila samo prva ovira, navdušenje pa je ostalo, samo takrat je bilo malo skrito. Zato uživaj in počakaj 90 ali vsaj 21 dni, preden obupaš nad svojimi novoletnimi zaobljubami.

 

Mademoisellka