Napredek na veliko žalost nas plesalk ne gre linearno navzgor, zato se nam včasih zdi da obstanemo na neki točki, se zataknemo in ne opazimo nobenega napredka več, ki bi nas gnal naprej. Žal je tako, da za izvedbo nekaterih elementov potrebujemo več časa, truda, pa tudi moči in gibčnosti, za druge pa manj. Včasih nek gib poskušamo in poskušamo izvesti, ampak preden se zgodi tisti klik in nam uspe, preteče več časa, kot bi se želele. Če vprašaš soplesalke, je najbrž že vsaka imela takšno izkušnjo. Zame je bilo to obračanje na glavo, malce tudi zaradi nezaupanja vase, da se lahko kar obrnem in se obdržim gor, hkrati pa je bila to pomembna osnova za naprej in me je skrbelo, da bom kar obtičala na tej stopnji. Potem pa je en dan preprosto šlo, in tako tudi vse naslednje dni.

Se je tebi tudi kdaj zataknilo, mogoče pri sebi nisi opazila napredka in si se počutila, da si obtičala na neki stopnji? V tolažbo, tudi to mine, tu pa je nekaj nasvetov, kako se tega občutka hitreje znebiš in bolj uživaš v vadbi.

1. Napredek ni le to, kar vidiš v ogledalu in na slikah. Seveda te navduši, ko vidiš da si nek gib lepo izvedla, modra se ti je uspelo na sliki še zasmejati (in tudi na špičke si bila pozorna!), a obstajajo tudi drugi pokazatelji napredka. Si se počutila močnejša pri izvedbi že znanega elementa, si postala bolj pozorna na svoje telo, si mogoče malo bolj gibčna? Napredek niso le elementi, kombinacije, temveč vsaka sprememba, ki jo začutiš, četudi majhna. Vprašaj tudi inštruktorico, soplesalke ali prijatelje, morda so oni opazili kaj, kar si ti popolnoma zgrešila.

2. Preizkusi se v kakšni drugi plesni zvrsti ali pa drugem športu. Ne samo treningi plesa ob drogu, tudi druge vadbe ti lahko pomagajo. Različne plesne zvrsti ti lahko pomagajo razviti kakšne spretnosti, ki ti bodo prav prišle tudi pri treningu plesa ob drogu in boš zaradi njih lahko kaj naredila boljše ali lažje. Različne vrste športa prav tako aktivirajo različne mišične skupine in morda je to prav tista stvar, ki ti bo pomagala pridobiti moč.

3. Spočij se. Včasih se preveč ženemo, priganjamo in si s tem naredimo več škode kot koristi. Vadba postane obveznost in ne užitek. Takrat lahko kratka pavza koristi in povzroči, da se kmalu vrneš k plesu ob drogu z novim navdušenjem. Morda si le utrujena in boš po enem tednu polna novih moči in entuziazma.

4. Še enkrat preglej svoje cilje. Ne glede na to, ali zapišeš svoje cilje, imaš nek načrt, ali si jih postaviš le v glavi. Morda si cilje postavila v obdobju hitrega napredka in si upala, da bo šlo tako še naprej kar nam žal ne mora uspeti). V tem primeru si poglej tvoj dolgoročen napredek, vse kar si do zdaj dosegla. Tudi ta cilj bo prišel na vrsto. Prav tako pa pomisli na dejavnike, ki vplivajo na tvoje življenje –sprememba službe, selitev, začetek študija, nove prioritete … Tudi to lahko vpliva na vadbo in zato prilagodi cilje vsakokratni situaciji ali točki v življenju. Čas se bo našel za vse.

 

Mademoisellka

 

Viri: http://www.badkitty.com/news/cant-meet-your-pole-goals/
http://www.liveituppolefitness.com/8-tipspole-dance-rut/