Dolge noči, tema sredi dneva, premik ure…vse to mene na začetku mrzlega dela leta vedno uniči. Kdaj pa kdaj bi šla kar spat že takoj po službi, ko se malo navadim zgodnje noči, pa začnem razmišljati o kakšnem popoldanskem športu. Ker vsako leto vem, kaj me čaka, sem se s tem ”zimskim spanjem” že kar sprijaznila. Malo se brcnem v rit, pa gre, kadar pridejo dnevi, ko res rabim počitek, pa si tega brez slabe vesti vzamem. Kakšni so torej moji nasveti za iskanje motivacije v mrzli polovici leta?

  1. Nauči se razlikovati med različnimi utrujenostmi. Med ne da se mi ali ne morem je kar huda razlika. Razmisli, zakaj si utrujena. Je možno, da ti bo gibanje pomagalo, ali se boš po tem počutila še slabše? Če se ne počutiš najbolje, bo počitek morda tisto, kar rabiš, morda pa rabiš le pretegniti telo, pognati kri po žilah in pripravljena boš za nove dogodivščine.
  2. S časom bo lažje. Najtežji so tisti dnevi, ko se ti zdi, da je bilo še včeraj svetlo do osmih, potem pa se kar naenkrat prične temniti ob petih. Tebi pa se posledično zdi, da je že ob šestih čas za spanje. Ko prideš čez to prvo točko utrujenosti, si lažje budna cel dan, kmalu pa se telo navadi, da tema ne pomeni priprav na spanje.
  3. Naredi si urnik. Če si pripraviš načrt vseh obveznosti, ki jih moraš opraviti v dnevu, boš pridobila dvoje. Prvič, imela boš pregled nad vsem, kar te čaka in lahko bolje razporejala obveznosti, in drugič, z zadovoljstvom boš tudi pogledala na seznam stvari, ki si jih uspela opraviti in pridobila motivacijo še za naprej!
  4. Privošči si dovolj spanja. Če boš ponoči spala čisto premalo, ti bo zagotovo zmanjkalo energije za popoldanske treninge, saj bo tvoje telo želelo čim prej nadoknaditi izgubljene ure. Sama rabim 7-8 ur spanca, da lahko normalno funkcioniram, če me čaka teden s 6 urami spanca na noč, bom že tretji dan čisto povožena. Če kdaj res ne moreš drugače in te čaka manj ur spanca, si privošči 15 minutni ”power nap” in naberi malo moči za popoldne.
  5. Spakiraj prej. Če te bo športna torba že pričakala doma, se boš lažje izognila vsem izgovorom, ki se ti podijo po glavi. :)

Kako pa se ti lotevaš borbe proti ”zimskemu spancu”?

 

Mademoisellka