Ko prvič stopiš v plesno dvorano, se zna zgoditi, da ti nič ni jasno. Kaj je grip, kaj je statični drog, kaj je že ime tistega elementa in zakaj nekatere elemente poimenujemo z jasnimi izrazi kot je ”tisto ko se vrtiš pa daš eno nogo gor, drugo pa na drog, pa se hitreje vrtiš”. Tiste, ki imajo že malo večji besednjak elementov ob drogu bodo velikokrat prepoznale tudi element, opisan s temi besedami, na začetku pa najbrž ne boš razumela, kaj ti želi povedat soplesalka na sosednji ”štangi”.

Začnimo pri osnovah. Grip, magnezij, smola… vse to so pripomočki, zaradi katerih lažje ostanemo na drogu. Ko boš začela s treningi (tudi, če že plešeš, še ni prepozno:)), si naredi majhen dnevnik, v katerega opisuješ elemente, zapišeš njihova imena, modra dodaš še skico. Tako si boš lažje zapomnila ime elementa (čeprav niso ravno najbolj poenoteni po svetu ali celo po Sloveniji), vedela boš, kako je videti, z daljšim opisom v smislu to roko tja, tisto nogo tja pa ne boš le prepoznala elementa, ko ti ga soplesalka ”opisno” predstavi, ampak ti bo tudi bolj logično, kako ga izvedeš. Imena lahko tudi poiščeš na internetu, ni pa nujno, da boš našla vedno to variacijo, ki si se jo naučila, včasih boš našla pod istim imenom celo drug element. Tako je pač s športom, ki se še razvija, in nima čisto poenotene terminologije.

Prav tako se boš kmalu naučila imena znamk, ki izdelujejo oblačila za ples ob drogu, in ne samo to, še posamezne hlačke in majčke boš znala poimenovati! Ko boš poslušala soplesalke, ki se pogovarjajo, če so to ”Alto hlačke”, ti najprej najbrž ne bo jasno, ampak kasneje boš imena prepoznala takoj, ko pride nov kompletek na trg! :)

Veliko sreče pri učenju novega jezika ;)

 

Mademoisellka