Ko sem začela plesati ob drogu, sem se sicer še lovila in spoznavala z novim soplesalcem, a nisem imela občutka, da mi kaj pretirano drsi in da rabim boljši oprijem. Že kmalu pa so se začeli gibi, pri katerih niti približno ni bilo dovolj, da bi se držala gor sama od sebe, zato sem si kar hitro priskrbela pomoč – Lupit Pole Grip krpico. Lansko leto se ji je moral pridružiti še tekoči magnezij, saj sem se poleti, sploh med bolj napornimi treningi in na vrtečem drogu, tako potila, da sem mislila, da me nič več ne bo obdržalo gor. Mislim, da je pri različnih ”gripih” dobro preizkusiti vse. Včasih je odvisno od temperature in vlažnosti zraka, od temperature droga, od tega ali je drog nov ali je že dalj časa v uporabi… včasih pa je preprosto tak dan, da imaš dober oprijem, spet drugi dan pa te ne bo nič obdržalo gor. Včasih je pač nekaj, kar zate preprosto deluje, za nekoga drugega pa ne. Za začetek ti priporočam, da si ogledaš ta video, v katerem so opisane vaje za izboljšanje moči oprijema: https://avamadison.dance/hand-wrist-forearm-grip-strengthening-exercises-for-pole-dance-bloopers/. Z njimi okrepiš dlani, zapestja in podlaket, kar ti omogoča veliko trdnejši oprijem že brez pripomočkov. Katere pa so tvoje možnosti glede pripomočkov (če ne prej, jih boš skoraj zagotovo potrebovala v poletni vročini ali pri zahtevnejših gibih):

Tekoči magnezij

Kupiš ga v trgovinah z opremo za plezanje in te res močno drži na mestu. Včasih celo premočno, zato mi najbolj ustreza za vrteči drog in za razne trike, obračanje na glavo in podobno, medtem ko te pri obratih lahko celo malce ovira, saj se ne premakneš. Razen seveda, če imaš zelo potne dlani.

Lupit Pole Grip

Zagotovo si že videla v studiu kakšno punco, ki si najprej roke in noge ”namaže” s to krpico. Super zadeva, saj v nasprotju s tekočim magnezijem ne pušča vidnih madežev in ko odkriješ ravno pravo mero, je odlična za obrate in tudi trike. Kadar pa se zelo potim, npr. poleti, pa me mogoče malo premalo drži, tako da takrat rabim še malo več pomoči.

Rokavice

Če tvojih rok nič ne obdrži na mestu, pa si lahko pomagaš tudi z rokavicami. Narejene so z istega materiala, kot nekateri škornji za ples ob drogu, tako da boš zagotovo lahko držala, hkrati pa zmanjšajo tudi količino žuljev na rokah. Za obrate pa žal niso tako primerne.

 

Poleg klasičnih pripomočkov za izboljšanje gripa, kot je magnezij, pa si lahko pomagaš s pripomočki, ki jih najdeš doma. Lak za lase izboljša lepljivost oz. oprijem, prav tako lahko pomaga manjša količina pene za britje. Podoben učinek ima tudi… kola! Če pa imaš zelo suho kožo in te ta ovira pri oprijemu, si pa lahko pomagaš z aloe vero. Na tej povezavi si lahko ogledaš tabelo z domačimi pripomočki in najrazličnejšimi klasičnimi pripomočki za oprijem, ki so opisani glede na način delovanja in moč učinka: http://empowermentthroughexoticdance.com/wp/dance-poles/grip-aids-for-pole-dance/

Kar nekaj uporabnih nasvetov se lahko najde na forumih, kot je ta: https://www.reddit.com/r/poledancing/comments/30xqkc/best_nonmedicinal_pole_grip_products_to_help_with/. Takšni portali so mi zelo všeč, saj se tu lahko delijo izkušnje in predlogi, ki jih ne zaslediš na vsaki strani, prav tako pa lahko tudi sama povprašaš, kadar te kaj specifičnega zanima.

Zanimivo je, kako se nekatere punce lahko obdržijo gor brez kakršnekoli pomoči, nekatere pa moramo dati na roke vse možno, da se približno oprimemo. Ko najdeš kombinacijo, ki ti najbolj ustreza, pa imaš zagotovljenih veliko manj težav. Včasih to žal traja malo dalj časa, kot bi si želele:).

Kakšen je pa tvoj recept za dober grip?

 

 

Mademoisellka

 

 

Viri:

http://www.fitness-seller.nl/magnesium-grip-chalk/
http://candy-chrome.co.uk/pole-dance-blog-2/grip-aids-for-pole-dance/grip-aids/
http://europoledance.com/gb/agarre-manos-y-cuerpo/160-lupit-pole-grip.html