Spadaš tudi ti v večinsko populacijo plesal ob drogu, ki se raje držijo ”varne” strani, kot pa da bi pridno delale element na obe strani, ker na boljši strani tudi bolje izpade? Pri nekaterih je ta stran za vse elemente ista, pri nekaterih pa se razlikuje glede na element. No, zadnje čase se poskušam vedno bolj boriti s to razvado in pridno delati na obe strani. In ugotovila sem že cel kup koristi, poleg dejstva da bolj enakomerno razvijaš moč na obeh straneh. Ena od njih je – MANJ MODRIC! Seveda se še vedno pojavi kakšna kdaj pa kdaj, ampak ker enakomerno obremenjuješ kožo na obeh straneh, se ne pojavijo tiste ogromne modrice zaradi preobremenitve, pa tudi kožo na drugi strani bolj navadiš na ”lepljenje na drog”. Če si namreč več delala na eno stran, te bo najprej na drugo bolela, boš dobila tudi kakšno modrico pri elementu, ki ga že dolgo delaš, a na dolgi rok se ti bo splačalo, saj bo koža enakomerno navajena elementov in bo tudi veliko manj bolelo, ko se boš lotila česa na slabšo stran.

Še ena manj očitna prednost je – POČITEK. Ko delaš element na drugo stran počiješ že utrujene mišice, ki si jih prej bolj obremenjevala. Sama to počnem zadnje čase, ko me že kar boli koža, da preprečim hujše modrice, in ko čutim, da so mišice utrujene. Tako se tudi počutim bolj varno in včasih še lažje kaj naredim. Kaj pa je najbolj očitna prednost? ENAKOMERNA MOČ in posledično tudi drža telesa. Običajno je, da je ena stran telesa močnejša, a če boš delala na ravnovesju in uravnoteženo obremenjevala obe strani, se ti bo moč enakomerno razvijala po celem telesu. Preobremenjevanje ene strani pa ima lahko veliko posledic, med njimi tudi asimetrično držo telesa, ki jo je pa seveda lažje in bolje preprečiti, kot pa zdraviti in popravljati. Če želiš enakomerno razvijati moč, in rabiš kakšne dodatne vaje, ti priporočam raznovrstne vaje za moč in tudi dviganje uteži, pri katerih pa bodi pozorna na formo in na enakomerno uporabo obeh strani telesa.

Kdaj pa ti bo najbolj prav prišla moč na obeh straneh telesa? Zagotovo PRI KOREOGRAFIJAH IN PRI ZAHTEVNIH ELEMENTIH. Sploh skupinske koreografije zahtevajo veliko prilagajanja in ni nujno, da so vsi bolj močni na isto stran kot si ti. Zahtevni elementi pa velikokrat zahtevajo razvito moč na obeh straneh telesa, tako da prej kot začneš, lažje ti bo. Sicer je čisto možno, da na začetku ne boš naredila elementa na drugo stran, a z nekaj truda in potrpljenja, bo vse kmalu lažje.

 

 

Mademoisellka