Si že slišala to super novico? Ples ob drogu je končno priznan kot profesionalni šport! Bolj natančno, organizacija GAISF – Global Association of International Sports Federation, je potrdila, da bo ples ob drogu zdaj naprej klasificiran kot profesionalni šport. Če obiskuješ treninge ali pa si pogledala že nekaj nastopov, ti najbrž do zdaj niti na kraj pameti ni padlo, da ples ob drogu ne bi bil šport. Vsi elementi, ki jih izvajamo, so s časom vedno bolj zahtevni in se približajo tudi kakšnim gimnastičnim ali akrobatskim elementom, moč in gibčnost, ki jo pridobimo, nista nič manjši, kot pri kateri drugi vadbi, in ko odidemo s treninga čisto ”prešvicane” in prijetno utrujene, ter naslednji dan trpimo zaradi ”musklfibra”, niti ne pomislimo, da se nismo na treningu ukvarjale z (uradnim) športom. Za nas je ples ob drogu že od samega začetka šport.

A to uradno priznanje je točno tisto, kar je ples ob drogu potreboval. Da se počasi znebimo vseh stereotipov, ki ga obkrožajo, da ljudem pokažemo, da ples ob drogu nikakor ne spada samo v striptiz klube, da dobi tisto priznanje in spoštovanje, ki si ga zasluži. Da prepriča kakšno punco, ki se boji čudnih pogledov, da se vpiše na trening. Da lahko s ponosom povemo, da plešemo na drogu in se ne bojimo čudnih pogledov. Da nastope in tekmovanja spravljamo na vedno višjo raven in na koncu morda lahko plesalke ob drogu celo tekmujemo na olimpijskih igrah. Prav to priznanje je namreč prvi korak proti možnosti, da bi ples ob drogu lahko nekoč postal olimpijski šport.

Komu pa se moramo zahvaliti za takšno priznanje? No, v prvi vrsti je to Katie Coates, predsednica mednarodne federacije za ples ob drogu, ki se je za to borila kar 11 let, najprej za priznanje kot profesionalni šport, kasneje pa tudi za uvrstitev na olimpijske igre. Njen namen je, da ples ob drogu spravi na olimpijske igre leta 2024, in lahko rečem, da najbrž vse upamo, da ji uspe, in da bomo olimpijske igre preživele prilepljene na televizijske zaslone :).

 

Mademoisellka