Današnja razmišljanja so namenjena vsem nam, ki smo po značaju tekmovalni in se radi preveč primerjamo z drugimi. Kar priznajmo, takih nas je kar veliko, in tudi če nisi takšna po značaju, si zagotovo že opazovala punco na sosednjem drogu, ki so jo zvezde obdarile s tisto čudežno lastnostjo, da ji vsak element uspe v prvem poskusu. Ja, tudi takšni čudežni samorogi se najdejo med nami :). Ok, takšno ljubosumje je čisto normalno in takšni trenutki so nekaj, kar se lahko zgodi vsakemu. Problem pa je, če se z ljubosumjem in tekmovalnostjo preveč obremenjuješ, saj je vadba ob drogu šport, pri katerem se res ne smeš primerjati z drugimi. Niti na začetku, niti ko treniraš že dlje časa.

Zakaj? Predvsem zato, ker gre za kombinacijo gibčnosti, moči in celega kupa drugih stvari, ki so odvisne od tvojih pred-dispozicij, športov, s katerimi si se ukvarjala prej, telesne strukture, hitrosti pridobivanja mišične mase… nasploh veliko stvari, na katere ne moreš vplivati. Zato težko tekmuješ z dekletom na sosednjem drogu, ki morda že 5 let hodi v fitnes ali pa se je rodila z izjemnim občutkom za gibanje. Z vsem, kar lahko narediš, da si boljša v vadbi ob drogu (pole sport – poling), se lahko soočiš šele po tem, ko si že začela z vadbo. Ne moreš namreč spreminjati, s čem si se ukvarjala v otroštvu, telesnih značilnosti, s katerimi si se rodila in stopnje gibanja v zadnjih letih. Lahko pa spreminjaš druge stvari.

Svojo tekmovalnost lahko izkoristiš v dober namen. Namesto, da se primerjaš z drugimi in poskusiš biti boljša od njih, tekmuj s sabo. Tekmuj s sabo pred enim letom, pred tremi leti, pred petimi leti. Tekmuj z drugimi v vztrajnosti in tem, da ne obupaš, tudi ko ti nekaj ne gre. Brez te vztrajnosti se namreč lahko zgodi, da obupaš, kadar nisi najboljša in kadar ne gre vse po tvojem načrtu. Vztrajaj, trudi se še naprej in enkrat ti bo uspelo. Ko ti uspe element, s katerim se ukvarjaš že čisto predolgo časa (po tvojem mnenju), je to najboljši občutek! Takrat ceniš pretekle odločitve in dejstvo, da nisi obupala. Izberi torej sebe za največjo tekmico, saj boš tako najboljša, kot si lahko v nekem trenutku!

 

Mademoisellka