Poškodbe so žal vedno možen del vsakega ljubiteljskega ali profesionalnega športa. Naj se jim še tako izogibamo, smo previdne in se nikoli ne precenimo, se nam lahko zgodi kakšna manjša ali večja poškodba, katero moramo preprosto pozdraviti in počakati nekaj časa, da se lahko vrnemo nazaj. Seveda smo plesalke kot mnogo drugih športnikov trmasta bitja in nam nek krajši ali daljši premor ni nič všeč, prepričujemo se, da smo v redu, da nas nič ne boli in da lahko vse delamo tako kot prej. Odpravimo se na trening, si rečemo, da bomo pozorne, če bo prehudo, a seveda na treningu delamo ”na polno” in odidemo s še hujšimi bolečinami. Telo nam z bolečino želi povedati, da ima dovolj in da potrebuje čas za regeneracijo, me pa ga mnogokrat preslišimo in poškodbi ne damo možnosti, da se pozdravi.

Seveda se je poškodbam najboljše izogniti kolikor se le da, kaj pa storimo, ko pride do bolečin? Najprej je nujno razlikovanje med bolečino, ki jo zakrivi poškodba, in bolečino, ki je pri treningu običajna – ples ob drogu s sabo prinese tudi kakšne modrice in opekline, ko se še učimo gibov, ni pa prehuda in vemo točen vzrok zanjo. Močna, ostra bolečina, za katero vemo, da ni le trenutna, pa je sporočilo telesa da potrebuje počitek. In to je točno to, kar moramo takrat narediti, saj se v nasprotnem primeru lahko še bolj poškodujemo, kar vodi še do daljšega počitka. Včasih je bolj pametno prenehati prej, preden se poškodba še bolj razvije in se s pravočasno strokovno pomočjo lahko hitro regeneriramo. Če si v dvomih, vprašaj trenerko, ki dobro ve, kakšna bolečina je normalna in kdaj nekaj ni v redu.

Kljub temu, da se poskušamo poškodbam izogniti, lahko kdaj še vedno pride do njih. Kaj pa storimo, ko moramo počivati? Kadar pride do hujših bolečin, je vedno dobro obiskati strokovnjaka, saj bo tako naša regeneracija morda hitrejša in bolj učinkovita. Če si težko pri miru in je poškodba takšna, da ne rabiš ležati v postelji cel čas, v urnik vključi manj obremenjujoče oblike gibanja, kot je sprehod v naravi. Čas izkoristi za počitek, ki ga ne glede na vse potrebuješ od časa do časa. Tudi po vrnitvi pa začni počasi in poslušaj svoje telo, ki ti bo povedalo, koliko je sposobno narediti.

 

 

Mademoisellka

 

 

Viri:

http://www.liveituppolefitness.com/pole-dance-recovering-injury/