Kje začeti z našimi zapisi o plesu ob drogu? Najboljše na začetku, natančneje v 12. stoletju. Drog se je takrat uporabljal kot del poganskega običaja, plesa okrog mlaja. Plesalci so plesali okrog droga in ga hkrati ovijali s trakovi, še danes pa lahko vidimo ta ples uprizorjen na mnogih srednjeveških sejmih.

V 12. stoletje segajo tudi najstarejši zapisi o indijskem športu Mallakhamba, kjer se lesen drog uporablja za izvedbi različnih trikov. Prvotno je bil uporabljen kot pripomoček, s katerimi so pridobivali na moči v rokah, nogah in zgornjem delu telesa, dandanes pa je mallakhamba oblika uprizoritvene umetnosti. Beseda je sestavljena iz dveh delov: malla pomeni tekmovalec ali rokoborec in khamba drog, izraz pa se pogosto prevaja v gimnastiko na drogu. Najpogosteje se uporablja lesen drog, širši kot ta, ki se ga dandanes uporablja v plesnih studiih in se zoži proti vrhu. Leta 2013 ga je Indijska (država/provinca) Madhya Pradesh razglasila za državni šport.

Iz Indije izvira tudi Kitajski drog, vendar tu športniki uporabljajo dva droga in pri svojih trikih skačejo z enega na drugega na višini približno šestih metrov. Se sliši kar nevarno, ne? Drog je lahko tudi prekrit s plastiko za boljši oprijem, vendar po drugi strani povzroča tudi opekline, zato akrobati velikokrat nosijotudi plasti oblačil, da jih preprečijo.

Kot vidiš so drog najprej v zgodovini uporabljali večinoma moški. V dvajsetih letih prejšnjega stoletja so drog prevzeli potujoči cirkusi in ga namestili na sredo šotora. S časom se je drog združil tudi z burlesko in pripotoval v bare. Ples ob drogu Belle Jangles leta 1968 v klubu Mugwump v Oregonu se je uveljavil kot prvi takšen nastop.

Od 80ih let dalje se je drog uporabljal tudi kot del striptiz točk, že v 90ih se je pa pričel preobrat, ko je Fawnia Mondey začela učiti ples ob drogu kot umetnost in posnela prvi video, kjer je bil drog uporabljen kot športni pripomoček. Sledila je Sheilla Kelley z odprtjem mnogih plesnih studiev v ZDA. Od takrat je ples ob drogu priljubljen tekmovalni in rekreativni šport. Z začetkom novega tisočletja se je s tekmovanji v plesu ob drogu pričelo tudi razbijati razne stereotipe, ki ga obkrožajo, ples ob drogu pa se vedno bolj promovira kot kombinacija plesa in akrobacij.

Ples ob drogu je našel tudi pot na ulice, ki so se izkazale kot odlično mesto za prikaz moči, gibčnosti in ravnotežja, ki jo plesalci potrebujejo za izvedbo trikov, s tem pa počasi tudi izginjajo negative konotacije, asociirane z njim.

 

Mademoisellka

 

Viri:

http://www.thepoledancingshop.com/a-brief-history-of-pole-dance/
https://en.wikipedia.org/wiki/Pole_dance
http://en.wikipedia.org/wiki/Mallakhamba
http://thepoleproject.co.za/lets-take-it-to-the-streets/
https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_pole
http://www.learn-pole-dancing.com/fawnia-mondey.html
http://www.sebastiankuse.com/street-poledance-shooting-in-frankfurt/