S tem, ko se ples ob drogu vedno bolj pogosto pojavlja v medijih, torej v časopisih, revijah, na televiziji itd., večina plesalk pričakuje, da se bodo zmanjšali tudi stereotipi okoli tega športa. Da nam ne bo več neprijetno povedati, kaj počnemo v prostem času, da ne bomo prejele kakšnih čudnih pogledov ali že 100x slišanih šal v stilu ”A bi zaplesala še okoli mojega droga”. Žal pa temu še ni čisto tako. Z veliko količino člankov pridejo tisti, ki so kvalitetni in informativni (in na srečo, smo Mademoisellke imele zaenkrat stik le s takšnimi ;)), in tisti, ki to preprosto niso, pa še tisti, ki so napisani samo z namenom, da pritegnejo čim več bralcev in ”provocirajo”. Ples ob drogu je ena od tistih tem, o katerih veliko preberem, tudi zato, ker sem v nekaj skupinah na Facebooku, v katerih se deli vse možno v povezavi s plesom ob drogu. Tako tudi pridem do najrazličnejših člankov in opažam, da se ples ob drogu še najbolj objektivno opisuje na straneh in v revijah, posvečenih temu športu, ali pa pri člankih, ki vključujejo plesalke ali plesalce ob drogu, torej pri kakšnih intervjujih ali reportažah.

Velikokrat pa so članki tudi zelo skomercializirani. Vsaj pri tujih člankih sem že opazila, da se našemu najpomembnejšemu pripomočku – drogu, v takšnih člankih reče kar drog za striptiz (oz. stripper pole). S tem se enači dve stvari, ki pravzaprav služita čisto različnemu namenu in tudi če izgledata enako, nikakor nista isti, že zaradi lokacije. Studio pač ni striptiz klub, v studiu treniraš zase, zato da dosežeš neke cilje, se sprostiš, razmigaš, in še bi lahko naštevala. Tudi če nastopaš ali tekmuješ, oz. si že videla kakšen nastop, veš, da to ni niti podobno tistemu, kar vidiš v striptiz klubih (ja, tudi ko gre za ”exotic pole”), in tudi če se je ples ob drogu med drugim razvil iz striptiza, je v teh letih napredoval in se razdelil v milijon stilov, postaja vedno bolj zahteven, pojavljajo se tudi novi elementi…

Potem pa je tu še najhujša skupina člankov. Tisti, ki želijo samo provocirati, se vtaknejo v vsako podrobnost (ja, res ne moremo biti oblečene v pajkice in pulover, če se rabimo prilepiti s kožo), opisujejo stvar, kot da gre za kakšen erotičen šov, ne glede na to, v kakšnem stilu je nastop potekal in kakšne elemente je naredila plesalka. Torej, tudi če bo celotna koreografija narejena bolj v stilu sodobnega plesa in bo plesalka naredila neko noro kombinacijo, potem pa še iron x, v takšnih člankih bo celoten nastop opisan kot ”perverzen”, samo zato, ker bodo med vsem tem plesalki malo zlezle hlačke v rit. Čaka nas še nekaj časa, da bo ples ob drogu res popolnoma sprejet kot samostojen šport, ki velikokrat preprosto nima nobene povezave z erotiko. Ampak kaj, ko se vse provokativno toliko bolje prodaja in bere, kot pa informativno in koristno.

Vse pa le ni tako črno. Plesni studio Mademoiselle se je srečal in sodeloval že s kar lepim številom medijev v različnih kontekstih. Včasih je šlo za predstavitev plesa ob drogu, včasih za letni koledar, včasih za kakšen nastop… In med vsemi temi sodelovanji ni enega, ki bi spominjal na prispevke, omenjene zgoraj. Za takšna sodelovanja in predstavitve, se jim res lahko le zahvalimo, in upamo še na ogromno dobrih izkušenj! :)

 

Mademoisellka