Ko že nekaj časa treniramo ples ob drogu, nam ena ura hitro postane premalo. Okej, kadar je trening res naporen, nam je lahko še ena ura preveč, a običajno si želimo le še več in več treningov. Tu se nam ponudi več možnosti. Najpogosteje začnemo treninge obiskovati večkrat tedensko. Če imamo dovolj prostora (ali še bolje, eno odvečno sobo :D), si lahko kupimo svoj drog in začnemo z dodatnimi samostojnimi treningi doma. Lahko pa se odločimo tudi za najem dvorane in dodatno izpilimo svoje sposobnosti. Seveda pa so vse te stvari naložba, in zato moraš dobro premisliti, ali ti bo bolj koristil kakšen skupinski trening več, ali boš veliko odnesla tudi od samostojnih treningov.

Samostojni treningi so super z več vidikov. Sama lahko izbiraš, katere elemente boš trenirala, ali se boš več ukvarjala s tehniko, povezavami, ali koreografijami. Lahko boš razvijala svoj stil gibanja, kar je super, če se želiš lotiti nastopanja ali tekmovanj (ali pa želiš le veselo poplesavati okoli droga :)). Torej, e se treningov lotiš pravilno, lahko ogromno narediš za svoj napredek in predvsem za razvijanje svojega lastnega stila, kar ti bo zagotovo koristilo v prihodnosti.

Seveda pa so tu tudi slabosti. Za samostojne treninge moraš biti zelo disciplinirana. Tam ni nikogar, ki te priganja, ko se ti ”ne da več”. Edina oseba, ki te lahko pripravi, da ponoviš element še na slabšo stran, si v tem primeru ti. Prav tako moraš dobro načrtovati, in si sestaviti strukturo treninga, v katerega obvezno vključiš tudi ogrevanje na začetku in raztezanje na koncu. Vem, da so elementi bolj zanimivi, kot ogrevanje, a tako se lahko izogneš celemu kupu poškodb. Izpostavila bi tudi, da elementov, v katere nisi prepričana, nikoli, in s tem res mislim nikoli, ne smeš delati sama. S tem le tvegaš poškodbe. Takšne elemente vedno treniraj na skupinskih treningih, ko te lahko trenerka pazi in usmerja.

Tako skupinski, kot samostojni treningi, imajo svoje prednosti in slabosti, in če se ti zdi, da si že na stopnji, ko lahko treniraš tudi sama, in se boš dovolj disciplinirana, da boš speljala strukturiran trening, potem se mi zdijo samostojni treningi super ideja. A ne pozabi na skupinske treninge, kjer se lahko lotevaš zahtevnejših, in velikokrat tudi nevarnejših) elementov. Pa še v naših skupinicah je tista super energija, ki povzroči, da se s treninga vedno odpraviš dobre volje.

 

Mademoisellka