S tem vprašanjem sem se največ ukvarjala, preden sem začela s plesom ob drogu. Ko sem odraščala, je bil ideal ženskega telesa tisti manekenski, suh, vitek, mišice in fitnesi pa so bili rezervirani za moški spol. Za nas je bil ples, joga, kardio, nič, stvari, ki te ohranjajo fit, a te ne naredijo preveč mišičaste. Stvari so se res spremenile v zadnjih letih, Instagramu vladajo fitnes modeli, ki so popolno nasprotje suhih manekenk iz začetka tisočletja, pojavljajo se številna ”body positivity” gibanja, ki se v osnovi ukvarjajo z mislijo, da je vsako telo lepo, veliko pozornost pa dajejo sprejemanju oblin (po mojem mnenju prav zaradi prejšnjih lepotnih standardov).

No, naj začnem z mislijo, da ti nihče ne sme ukazovati, kako moraš izgledati. Nihče. Je pa ta sporočila težko preslišati, saj kar kričijo na nas iz plakatov, revij, socialnih omrežij. Enkrat je priljubljen en tip telesa, drugič drug, in iskreno ne vem, kako naj bi se prilagajali vsem novim lepotnim standardom. Naša telesa so si namreč že v osnovi različna, se različno odzivajo na prehrano in na športne aktivnosti, nimamo le enega ”recepta”. In kaj ima vse to sploh s plesom ob drogu?

Verjetnost, da boš v današnjem času, da te bo ples ob drogu naredil preveč mišičasto in ne-ženstveno, je veliko manjša, seveda pa se to lahko še zgodi. Prav tako ni nekega ”popolnega telesa” za ples ob drogu, temveč je res odprt za vse. Kljub temu pa nismo zaščitene in imune na vse trende, s katerimi nas socialna omrežja napadajo vsak dan. Lahko bi ti rekla, da jih preprosto ignoriraj, a dobro vemo, da se to ne da. Zato ti svetujem, da se namesto na trende osredotočiš na svoje počutje. Na svoje želje in interese. Če želiš imeti mišice zato, da lahko nekaj narediš, boš delala na tem, ne glede na to, kaj pravi internet. Če želiš res delati na svojem počutju, zdravju in fizični kondiciji (in vseh novih elementih :)), se boš lotila treningov z večjim veseljem, kot če je tvoj glavni cilj, da tvoja fit postava v kopalkah pridobi čim več všečkov. Izhajaj torej iz svojih interesov, svojih želja in pričakovanj, saj si tako zagotoviš dobro počutje v svojem telesu, tudi ko naslovnice revij predstavljajo novo ”top telo”.

 

 

Mademoisellka

 

Vir slike: Pinterest