Vedno sem za definicijo raztegljivosti imela špago :). Da narediš vse špage, moraš biti res raztegljiva, pa tudi če narediš eno samo različico, takoj padeš v kategorijo raztegljivih ljudi. V splošnem smislu je sicer res, da moraš biti za špago res gibčna in raztegljiva, a raznovrstna raztezanja se ne končajo tam. Za ples ob drogu je najboljše, da si gibčna v vseh pogledih, da imaš gibčne roke, roge, hrbet…a na vse to včasih pozabimo, ker nam je najpomembnejše, da pridemo do špage. Danes sem se odločila, da ti dam kakšen nasvet, kako raztegniti hrbet, saj ta raztegljivost prispeva ogromno k izvedbi celega kupa gibov, najrazličnejših variant elementov, pa velikokrat še izgledajo tako lepše.

Veliko vaj najbrž že poznaš, saj jih tudi izvajamo na treningih. Ena najosnovnejših vaj za razteg hrbta je kobra, seveda pa njeno učinkovitost lahko tudi povečaš z izvajanjem po delčkih, s pomočjo soplesalke ali kogarkoli od domačih, ki se ti opre na hrbet, tako da se lažje raztegneš po posameznih delih hrbta, lahko pa te kdo tudi prime za roke in raztegne nazaj.

Potem je tu še most. Tu se spet lahko razteguješ na najrazličnejše načine. Stegneš roke, stegneš noge, poskušaš narediti most s komolci na tleh. Lahko korakaš v mostu, se postaviš na eno roko ali eno nogo, in seveda poskusiš spraviti roke in noge čim bližje skupaj.

Lahko pa se tudi razteguješ ob drogu. Te vaje malo težje opišem, zagotovo pa se spomniš kakšne iz treningov. Pa tudi na internetu lahko najdeš cel kup vaj, dve povezavi sem ti že prilepila v to objavo.

Preden pa se lotiš katerekoli izmed teh vaj, moraš biti nujno dobro ogreta. Lahko se lotiš vaj po treningu, lahko pa si doma pripraviš kratki raztezni trening, na katerega se moraš seveda tudi pripraviti. Tako se izogneš kakšni zoprni poškodbi, pa še raztezanje bo veliko bolj učinkovito.

 

Mademoisellka

Viri:
https://goo.gl/Wp2tTT