Prehod iz statičnega na vrteči drog je bil zame kar težaven. Po prvih krajših poskusih na vrtečem drogu so me tako bolele roke, da dan ali dva sploh nisem mogla nazaj na drog, tudi če sem se ukvarjala le z osnovnimi gibi. Tako kot pr vsem, se je čez čas poznal napredek in je ”musklfibr” postal minimalen, ni šlo pa čez noč.

Če si tako kot jaz (in večina plesalk) začela na statičnem drogu, je tu nekaj nasvetov, kako si olajšati prehod na vrtečo stran:

  • Začni s kratkimi obiski na vrtečem drogu, saj boš tako lažje dobila toleranco za vrtenje.
  • Začni počasi. Že majhen odriv spravi drog v gibanje, zato tu ne potrebuješ takšnega zagona kot pri statičnem. Lažje se je naslednjič malo več odriniti, kot pa da se prvič znajdeš na hitro vrtečem drogu in ugotavljaš kako čim prej dol.
  • Pojdi čez osnove. Večino gibov, ki jih izvajaš na vrtečem drogu, lahko tudi izvedeš na statičnem, le da tu ne razmišljaš toliko o povezavi gibov kot o povezavi pozicij.
  • Začni od začetka, ne glede na stopnjo, ki si jo dosegla na statičnem drogu. Če lahko en gib izvedeš tam, ni nujno, da ga boš lahko tudi tu. Bolje začeti z osnovami, kot pa da te odnese.
  • Vzemi si čas in daj vsakemu elementu čas enega ali dveh obratov droga, preden greš na naslednjega, saj bodo takšni prehodi veliko bolj kontrolirani.
  • Vsak gib izvedi na obe strani: zaradi vrtenja, razvoja moči in spretnosti.
  • Kako se znebiš vrtoglavice? Predvsem z več treninga, obstaja pa tudi nekaj preprostih trikov: glej v drog ali del telesa, ki se ne premika, ko pa se spustiš z droga, glej vanj, saj se boš tako lahko hitreje umirila. Po spusti se lahko tudi nekajkrat zavrtiš v drugo smer, ker naj bi nasprotno gibanje umirilo tekočino v ravnotežnem centru.
  • In še zlato pravilo: če si s telesom bližje droga, se boš vrtela hitreje, če se raztegneš ven, se boš upočasnila. Fizika! :)

Najpomembnejše pa je, da se na drogu dobro počutiš in uživaš, naj bo to vrteči ali statični.

 

Mademoisellka

 

Viri:

http://aerialamy.com/blog/2014/09/15/spin-mode-barf-fest/
http://zensualdance.com/what-kind-of-pole-should-i-buy-a-primer-on-spinning-vs-static-dance-poles/
https://thepoleplace.wordpress.com/2011/07/13/a-word-on-cheating/ http://ezinearticles.com/?A-Guide-To-Choosing-Between-A-Spinning-Dance-Pole-or-A-Static-Dance-Pole-for-Fitness-Pole-Dancing&id=6260552 http://onlinepolelessons.com/forum/viewtopic.php?id=239 http://www.thepoledancingshop.com/static-versus-spinning-poles/#.Vvj_MOyLTIU