S selitvijo Mademoiselle plesnega studia s Tržaške na Savsko cesto 10 prihaja v studio nekaj super novosti. Ena izmed njih je tudi tečaj twerka s TWERKzone MT, sestrama Majo in Tino, ki želita javnost seznaniti s to plesno zvrstjo in omogočiti še drugim puncam, da se preizkusijo v twerku, se morda v tem najdejo, predvsem pa uživajo v vsem kar twerk kot plesna disciplina ponuja. S profesionalnim pristopom želita predstaviti twerk kot ženstveno in elegantno umetnost gibanja ter predstaviti prostor, ki ga ponuja za kompleksno plesno izražanje, hkrati pa dokazati, da ne gre zgolj za vulgarno tresenje zadnjice, kot je splošno prepričanje. Poleg tega pa je twerk odlična intenzivna aerobna vadba z več pozitivnimi učinki na telo – oblikovanje telesa, učvrstitev kritičnih predelov – trebuh, zadnjica, noge, večja vzdržljivost ter mišična moč ter posredno izboljšana koordinacija, funkcionalnost ter obseg gibanja in številni drugi učinki, ki so splošno znani za aerobni vadbo.

Za začetek nekaj tehničnih podatkov o samem twerku. Twerking oz. twerk je ples pri katerem oseba (največkrat ženska) premika zadnjico, ostali del telesa pa je izoliran. Korenine ima v afriških tradicionalnih plesih, sicer pa zajema vse gibe zadnjice, vzete iz različnih plesnih žanrov. Poimenovanje »Twerk« in vulgariziran pridih je ples dobil v 90′ letih v New Orleansu in »bounce kulturi«, ko so ga prvič temnopolti producenti kot provokativno promocijo uporabili v hip-hop/rap videospotih. Od takrat mu priljubljenost rase v Ameriki in počasi tudi v Evropi in drugod po svetu. Beseda twerk je izpeljanka iz: Twist (obrat) + jerk (sunek) = twerk oz. izhaja iz pogosto uporabljenega vzklikanja »Work it, work it… twerk it«.

Kako pa sta se Maja in Tina znašli v tej plesni zvrsti? Strast do umetnostnega kotalkanja in plesa, s tem pa tudi resna tekmovalna pot se je pri obeh začela že zelo zgodaj v otroških letih. S pričetkom študija kineziologije na Fakulteti za šport se je po dvajsetih letih tekmovalna kariera žal zaključila, ostala pa je goreča strast do umetnosti in giba. Ta strast je pripeljala do udeležbe na prvih twerk workshopih in tudi selitve Tine v Prago, kjer se je pobliže spoznala in dokončno posvetila plesni zvrsti, ki sestrama ni dala miru vse odkar sta videli prvi posnetek na internetu. Tam je imela možnost trenirati ter delati z vsestransko češko profesionalno plesalko, trenerko in koreografinjo Anet Antošovo (link: http://www.anetantosova.com/en/), ki je med drugim začetnica twerka na Češkem, hkrati pa je med najbolj znanimi plesalkami in trenerkami te zvrsti v Evropi in tudi drugod po svetu. Kot del »Twerk by Anet« team-a je nabirala bogate izkušnje z nastopi po različnih festivalih, klubih ter raznih prireditvah po vsej Češki Republiki. Po več plesnih delavnicah sta obe opravili še “Twerk by Anet instructor course” ter tako pridobili certifikat za inštruktorja twerka. Svoje znanje zdaj delita naprej, s tečaji v Mademoiselle plesnem studiu pa začenjata novembra. Konec meseca se imaš poleg tečajev možnost udeležiti tudi TWERKatlona, 1. twerk delavnice v Mademoiselle.

Že razmišljaš, da se boš oglasila na predstavitveni uri 2. novembra ob 18:30, se prijavila na mesečni tečaj ali pa na delavnico? Še zbiraš pogum? Moraš vedeti, da v twerk-u ni pravil in omejitev! Ni pomembna starost in ni potrebno predznanje. Na začetku se spoznaš z osnovnimi tehnikami (bounce, twerk, pop, drop), ki jih nadgradiš z bolj kompleksnimi, nato pa jih vedno povežeš z elementi iz različnih plesnih žanrov; hip hop , street dances, vogue, jazz balet, v krajše ali daljše plesne strukture oziroma koreografije, da zaokrožiš in ponoviš vse pridobljeno znanje. Za bolj izkušene pridejo kasneje na vrsto tudi razni »akrobatski« elementi, kot so špage, raznožke, premeti, stoje na glavi, ki le še odprejo morje novih možnosti in popestrijo energijo in izraznost.

Obvezna oprema so športne kratke hlače, »hotke« ali legice, športen top ali majica (vroče bo!), čiste športne copate, brisača, ogromna steklenico vode in veliko pozitivne energije!

Se vidimo:) ?

 

 

Mademoisellka