Vsak od nas se v življenju kdaj sooči s situacijo, ko stvari niso šle po načrtu. Za našo današnjo sogovornico, eno najbolj ošiljenih mojstric improvizatorskega gledališča in igralko Urša Strehar Benčina, pa je to način življenja. Kot profesionalna improvizatorka in mentorica si je nabrala ogromno izkušenj in orodij, ki ji pomagajo slalomirati skozi življenje kar se da pogumno in samozavestno.

​Njene izkušnje, ki njej pomagajo, da se trudi postajati bolj samozavestna in pogumna, si oglejte v posnetku in pogovoru.

​»Vse nas je strah in tudi trema je vedno prisotna.«

​Ravno zato pravi, da ji samozavest predstavlja sprejemanje sebe z vsemi napakami vred: »Vsi vemo, da ne moremo biti vedno 100-odstotni. Seveda k temu stremimo, zato rastemo, se gradimo in učimo. A kljub temu nismo vsak dan enaki. Samozavestne ženske sprejemamo sebe tudi v tistih dnevih, ko nismo najbolj žareče. Ker se zavedamo, da nismo popolni, tudi morebitni spodrsljaji niso več usodni, temveč se iz njih učimo. Tudi inovacije izhajajo pogosto iz napak ali iz zavojev v smeri, v katero ne moreš priti, če vse narediš tako kot je prav in popolno.«
Po drugi strani Urša Strehar Benčina opozarja, da zna samozavestna ženska hkrati postaviti tudi svoje meje. Ne počuti se ogroženo s strani drugih, temveč jim pomaga in jih podpira ter s tem tudi sama še dodatno raste.

Sogovornica je prepričana, da nam Slovenkam in Slovencem primanjkuje predvsem tiste zdrave samozavesti in sprejemanje sebe v celoti. Predvsem pa, da nismo samo pridni in naredimo vse tako kot nam je rečeno, ampak da smo tudi pogumni.

Meni, da bi morali večkrat ubrati svojo pot, če se nam zdi bolj prava. Da bi morali poslušati sebe in se včasih podati tudi proti toku ter narediti kaj, zaradi česar nas bodo morda tudi gledali postrani in nas celo okrcali. »Tisti, ki verjamejo v nas, bodo z nami tudi in še posebej, ko bomo potrebovali podporo, ko bomo pogumno zajadrali nekam, kamor ni še nihče. A nam bo vedno uspelo? Ni nujno. A je to edino, kar je pomembno? Niti slučajno. Izkušnje so tiste, ki nas gradijo in tvorijo naše jedro, ki ga gradimo tudi, ko nam nekaj ne uspe. To je lepa popotnica za življenje.«

Improvizatorka Urša Strehar Benčina želi razbiti mit, da je strah samo nas, drugi pa s tem nimajo težav, zato pravi: »Vse nas je strah in tudi trema je vedno prisotna.« A to nas ne sme ustaviti, temveč nas mora gnati želja, da gremo v neznane in neudobne situacije in tvegamo. Rast je vedno malce neudobna, še dodaja.

Če vam je bil prispevek všeč in želite še več tovrstnih vsebin (ki se že pripravljajo), se naročite na naš e-novičnik, da vam nadaljnje objave o samozavestnih ženskah ne uidejo.

Še bolj pa bomo veseli, če boste z nami delili tudi vašo izkušnjo in s tem prispevali k ozaveščanju ter spodbujanju samozavesti pri Slovenkah.

Z deljenjem tega prispevka lahko tudi ti pomagaš k ozaveščanju žensk in krepitvi samozavesti Slovenk.

Sprejmi se!
Povečaj svojo samozavest!
Prepričaj jih!