Glede na to, da se študentom bliža izpitno obdobje, dijaki pa že pridno pišejo maturo je čas, da se še malo izobrazimo glede plesa ob drogu. Brez izpita na koncu seveda! Vsi poznamo delitev plesa na standarde, latinsko ameriške plese, hip hop, jazz, balet in še mnoge druge oblike plesa, ples ob drogu pa se prav tako deli na nekaj kategorij. Glede te delitve si internet ni najbolj enoten, že sam ples ob drogu vključuje elemente drugih plesnih zvrsti, odvisno od stila plesalke in izbrane glasbe ter zgodbe za plesom. Med vsemi možnimi delitvami sem se odločila opisati tisto, ki je po mojem mnenju najbolj široka in vključuje raznovrstne stile v nekaj osnovnih kategorij.

”Pole fitness”/ ”Pole sport”

”Pole fitness” se osredotoča na fizično moč, tehnično zahtevnost in trening. Koreografije običajno ne vključujejo pet, so sestavljene iz akrobacij in trikov, samega plesa pa je bolj malo. Pravzaprav gre za obliko fitnesa z zabavnim pripomočkom – drogom in je v svetu zelo priljubljen. Na tekmovanjih se sodniki osredotočajo na močne in originalne trike ter kombinacije, brezhibno tehniko in gladke prehode.

”Pole artistic” / ”Pole dance”

Ta kategorija predstavlja to, kar si predstavljam ko slišim izraz ples ob drogu. Največji poudarek daje gibanju in glasbi, velik pomen pa imajo kreativnost, zgodba in razvoj karakterja. Vključuje mnoge plesne stile, vsaka plesalka prinese svojega. Lahko vsebuje baletne elemente, lahko nas spominja na hip hop, ali pa na salso. Možnosti niso omejene. Plesalke so lahko v petah ali brez njih, poleg plesa pa koreografija seveda lahko vključuje tudi trike in akrobatske elemente. Ta kategorija je meni najbližje in se z njo tudi najpogosteje srečam na treningih. Najbolj me pritegnejo koreografije, ki so sicer tehnično zahtevne, vendar ne vključujejo le trikov, temveč je gibanje tekoče in vključuje tudi mnoge plesne korake. Na tekmovanjih sodniki pričakujejo koreografijo s tematiko, kjer plesalci razvijejo karakter in povejo zgodbo,
točka pa naj se osredotoča na gibanje ob glasbi, plesalčevo interpretacijo pesmi in kreativno koreografijo.

”Pole exotic”

Ples ob drogu v tej kategoriji je bolj senzualen, plesalke običajno nosijo visoke pete. Koreografije niso tako stroge, velik pomen pa ima fleksibilnosti. Čeprav je takšen ples ob drogu bolj zapeljiv kot prej opisana kategorija pa ne gre za striptiz, temveč za bolj čuten oziroma senzualen pristop.

 

Torej, to so po mojem mnenju tri glavne kategorije, ki se najpogosteje pojavljajo na internetu, tu pa je še nekaj oblik plesa, za katere nisem čisto prepričana, kam bi jih uvrstila, ali so preprosto edinstvene:

  • ”Pole gymnastics”
  • Kitajski ples ob drogu
  • Ples ob drogu s pripomočki, kot je npr. stol

Seznam je še dolg in med brskanjem po internetu boš odkrila, da je večina plesalk razvila svoj osebni stil, v katerem se lahko prepletajo nekateri izmed opisanih, s svojim načinom gibanja pa v ples vključijo delček sebe – tega pa ne moremo uvrstiti v nobeno kategorijo.

 

Mademoisellka

 

Viri:

http://polepassion.blogspot.si/2011/04/styles-of-pole-dance-and-history.html http://www.thepoledancingshop.com/discussing-categories-of-pole-dance/#.V0yrXzWLTIV http://www.verticalwise.com/en/types-of-pole-dancing/