K temu zapisu so me pripravile Tinine besede na treningu prejšnji teden. Opomnila nas je namreč, da ni pomembno samo, da naredimo nek element, temveč tudi kako pridemo do elementa, majhni detajli, kot so špičke, pozornost na rokah in nogah… Torej, da do nekega elementa ne prideš ”za vsako ceno”, s trpečim izrazom na obrazu in neko stisnjeno brezoblično strukturo, temveč da element napraviš z lepimi prehodi, s kombinacijo elementov, s špičkami, stegnjenimi rokami in nogami…kot da nas vsak trenutek nekdo snema.

Vse to pa je seveda lažje reči kot storiti. Ko se namreč učimo nek element se naša vsa pozornost usmeri le v to, da končno pridemo do nekega elementa, ne na to, kako ga naredimo in takrat pozabimo na vsa pravila, na lepo držo, na lepe prehode… Kar je sicer čisto normalno, ni pa ravno to, proti čemu stremimo. Gib namreč izgleda čisto drugače, če posvetimo pozornost vsakemu delčku telesa, namesto da napnemo vse moči, samo da prilezemo do elementa. Pa naj gre za posnetek, fotografijo, ali pa trening. Detajli so namreč tisto, kar da gibu neko posebno estetsko vrednost, naredijo še tako preprost gib neverjetno lep in dovršen. In ravno to je tisto, pri čemer nam hitro nekaj zmanjka. Nismo pozorne na osnovne elemente, želimo delati le tiste najtežje in najbolj zahtevne, tiste z nekim ”uau” efektom, ne pomislimo pa, da imajo tudi osnovni elementi tak učinek, kadar so izvedeni tako, da smo pozorne na vsako podrobnost. Že samo plezanje po drogu lahko izgleda noro lepo…ali pa tudi čisto brezvezno, kadar je naš edini cilj da prilezemo na vrh in tam naredimo nek element, nismo pa pozorne na celotno strukturo. Res je, da ima vsaka kakšen dan, ko se ji res nič ne da in je edini cilj, da se poskušaš naučiti nekaj novega, ostale stvari pa zanemariš. Ampak na nastopu, tekmovanju ali pa posnetku, pa ne bi bilo ravno najboljše, da le poskušamo narediti neko zaporedje elementov, temveč da te lepo povežemo,skrbimo za lepe prehode in nasploh za celoten izgled.

Kdaj pa nam to postane najlažje? Če na takšne detajle pazimo na vsakem treningu. Pravzaprav ciljamo na to, da nam to postane čisto naravno. Da na drog nikoli ne plezaš brez špičk, da poskušaš čim lepše izvesti neko zaporedje elementov, da poskušaš dobiti nek svoj poseben ”flow”, razvijaš svoje gibanje, svoj stil, svojo dinamiko. In potem ti bo lažje tudi ko se lotiš nastopov in tekmovanj, ali pa se le želiš posneti in objaviti video na Facebook.

 

Mademoisellka