Pred kratkim sem na spletu zasledila ta posnetek in bila očarana. Na televizijski oddaji Italija ima talent se je pojavila plesalka ob drogu z zavidljivo močjo, neverjetno gibčnostjo, čudovito postavo, kar niti ne bi bilo tako nenavadno, če plesalka ne bi imela kar 70 let. Kljub starosti je izvajala elemente, ki so nam v izziv ali pa se jih niti še nismo lotile in s tem presenetila in očarala vse gledalce. Začela sem se spraševati, iz kje izhajajo ta naša prepričanja, da smo pri neki starosti prestari, da bi se česa lotili, zakaj smo pri tej in tej starosti prestari, da bi prišli pogledat na tečaj plesa ob drogu? Ali takrat ne zaupamo več dovolj svojemu telesu, nas skrbijo mnenja okolice, se bomo primerjali z ostalimi? Sicer sem v svojih 20ih letih, a s plesom ne želim prenehati z leti, prav tako pa sem mnenja, da leta nikakor niso ovira za kogarkoli z željo in interesom. Zasledila sem, da so se na nekaterih tekmovanjih v plesu ob drogu po svetu pojavile kategorije za plesalke nad 40 in nad 50 letom, kar pomeni, da leta niso ovira tako za ljubiteljsko ukvarjanje s plesom ob drogu kot za vstop v tekmovalne vode.

Zanimalo me je, v čem plesalke, ki niso začele s plesom ob drogu v rosnih letih menijo o tem in v čem vidijo svoje prednosti. Nekatere trdijo, da jim večja previdnost lahko pravzaprav koristi, saj se zavedajo svojih trenutnih fizičnih zmožnosti, poslušajo svoje telo in vedo, kdaj so zmožne narediti več in se lotiti kakšnega težjega giba, brez da bi pri tem tvegale poškodbe. Za telo bolj skrbijo, so bolj pozorne na konstantnost napredka, kot na hitrost in vedo, da po utrujenosti ali celo poškodbi rabijo počitek.

S tem, ko poslušajo svoje telo pa pravzaprav tudi poskrbijo, da lahko plešejo ob drogu še dolga leta in desetletja. Ples ob drogu je odlična vadba za vzdrževanje kondicije ter pridobitev mišic ter raztegljivosti, zato prispeva k bolj kvalitetnemu življenju. Prav tako prispeva k samozavesti in dobremu počutju, kar nam pa koristi vsem, ne glede na starost. Plesalke so tudi mnenja, da so jim leta prinesla določene življenjske izkušnje in se zato ne obremenjujejo tako z mnenjem okolice, stereotipi glede plesa ob drogu, temveč v njem preprosto uživajo.

Z večjo priljubljenostjo plesa ob drogu se zanj zanima vedno več ljudi, različne starosti, postave, značaja in s tem se počasi razbijajo miti o stereotipni plesalki ob drogu, saj vedno več ljudi spoznava prednosti te vadbe in v njej uživa. Tudi sama upam, da bom v njej dolgo časa vztrajala in mislim, da ne bom nikoli mnenja, da sem prestara za to.

 

Mademoisellka

 

Viri:
http://aerialhoopla.blogspot.si/2013/11/pole-dancing-over-40.html,
https://cleosrocknpole.com/blog/four-reasons-youre-never-too-old-to-pole-dance,
http://www.badkitty.com/news/think-youre-too-old-to-pole-dance/,
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2084650/Pole-Pumas-Meet-40s-pole-dancing-troupe-Redondo-Beach.html#ixzz46DXM5dd4 , http://www.dailytelegraph.com.au/lifestyle/meet-roslyn-baker-50-sydneys-pole-dancing-grandmother/story-fn9k9n4t-1226218253299, http://poledancediary.com/am-i-too-old-to-learn-pole-dance/