Z dnevnikom ne mislim zvezka, v katerega zapisuješ dogodke s tvojega vsakdana, razmišljanja o življenju in misli, ki se ti utrnejo čez dan, temveč zvezek, beležko ali mapo, ki služi predvsem zapisom o tvojih treningih plesa ob drogu. Lahko o treningih v studiu, o treningih doma, dodatnih vajah za kondicijo, za moč, raztegovanju… vsemu, kar ti pomaga slediti tvoj napredek in ti pokaže, kako daleč si že prišla.

Prej kot začneš zapisovati svoj napredek, boljše je. Če bi že prej odkrila, kako koristno je imeti dnevnik, potem bi začela s pisanjem že prvi dan treninga. Tudi prvi koraki so pomembni in tudi zelo zahtevni, ko se prvič srečaš s plesom ob drogu, čez nekaj let ti bo pa zabavno prebrati, kako zelo si se trudila, da si naredila ”stolček” in se pritoževala glede neobstoječih špičk pri prvih poskusih ”fireman-a”. Tako lahko najbolje vidiš, kako daleč si prišla, nikoli pa ni prepozno, da začneš pisati dnevnik, tudi če ob drogu plešeš že leto ali dve. Kako pa pripraviš dnevnik?

Najprej potrebuješ zvezek ali beležko, lahko pa tudi mapo, v katero vstavljaš liste. Lahko vzameš čisto navaden zvezek, in ga polepiš s slikami, ki ti služijo za inspiracijo in te ženejo naprej. Priporočam ti, da pri vsakem zapisu vključiš datum, saj boš tako lažje sledila, videla, kdaj si si vzela kakšen teden odmora, kdaj si bolj intenzivno trenirala in kako se je to poznalo na tvojem napredku. Najbolje, da napišeš datum vsakega treninga, tako v studiu kot doma, pa tudi vse druge vadbe, ki lahko vplivajo nate – mogoče obiščeš kakšen trening druge zvrsti plesa, tečeš, delaš dodatne vaje za moč, obiščeš uro raztezanja ali pa vadiš doma.

Po vsakem treningu si lahko zapišeš, katere elemente si vadila, kako uspešno si jih izvedla, kombinacije elementov, prehode z enega v drug gib itd. Tako boš lahko najbolje spremljala čas in trud, vložen v delo. Lahko si dodaš opombe, na kaj boš pozorna pri naslednjem treningu. Če imaš možnost, lahko v dnevnik nalepiš še kakšno sliko s treninga, ali pa si slike in videe shraniš na računalnik ter dodaš imena v dnevnik, tako da si jih lahko zmeraj pogledaš. Dnevnik te motivira in ti pomaga zastaviti realistične cilje, ki jih lahko dosežeš v času, ki ga sama določiš.

Tudi koreografije si je koristno zapisati v dnevnik, saj tako najljubše težko pozabiš. Vključi še glasbo, na katero si plesala, saj ti lahko kasneje služi kot navdih. Tudi glasba, ki jo slišiš na treningu in ti je všeč, je vredna zapisa, saj jo lahko uporabiš pri kasnejših treningih ali pa v koreografiji. Pisanje dnevnika pa naj ti ne postane obveznost, v njej uživaj, tako kot ob plesu. V prihodnosti boš pa najbrž velikokrat z veseljem prelistala starejše strani in se spominjala svojih preteklih uspehov.

Mademoisellka